TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Pres. Steijnstraat 99

STOLPERSTEIN / STRUIKELSTEEN

Hier zijn twee Stolpersteine gelegd voor:
Abraham Cohen Rodriques
Flora Cohen Rodrigues-Winnink

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Abraham Cohen Rodrigues
8 februari 1884 (Amsterdam) – 15 oktober 1942 (Auschwitz)
Abraham Cohen Rodrigues werd in Amsterdam geboren als vijfde kind van de koopman Josua Cohen Rodrigues en zijn vrouw Rachel Messias. Zij hadden negen kinderen, van wie twee kinderen voor hun eerste verjaardag overleden. Het gezin was lid van de Portugees-Israëlitische Gemeente.
Op 27 januari 1909 trouwde Abraham in Amsterdam met Flora Winnink, een jongere zus van Marianne Hansen-Winnink, voor wie een struikelsteen is gelegd bij haar huis aan de President Steijnstraat 91rd. Bij zijn huwelijk wordt als beroep sigarenmaker vermeld en in 1942, bij het huwelijk van zijn jongste dochter, sigarenfabrikant. Samen kregen Abraham en Flora vijf kinderen: Jozua (1909), Branca (1910), Hijman (1912), Salomon (1914) en Rachel (1922). Hun eerste vier kinderen werden in Amsterdam geboren, maar vanaf de jaren twintig woonden ze in Haarlem-Noord (toen nog gemeente Schoten), waar hun jongste dochter Rachel werd geboren. Na verschillende andere adressen in Haarlem vestigden zij zich in februari 1938 in de President Steijnstraat 99rd. Met uitzondering van Rachel overleefden al hun kinderen de oorlog. Rachel zat in de oorlog in het verzet. Zij is via Ravensbrück naar Auschwitz gedeporteerd en daar op 12 oktober 1942 vermoord. Rachel werd 20 jaar.
Tussen eind augustus en begin oktober 1942 zijn Abraham en Flora uit Haarlem weggevoerd. De precieze datum van hun arrestatie is onbekend en ook hun datum van aankomst in Westerbork is niet geregistreerd. Het is opvallend dat Abraham niet heeft kunnen (of willen?) profiteren van zijn Portugees-Joodse afkomst, die voor velen een tijdelijke bescherming bood. Op 12 oktober 1942, een week na zijn vrouw, is Abraham vanuit Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij meteen na aankomst is vermoord.
Transport vanuit Westerbork op 12 oktober 1942
Vermoord in Auschwitz op 15 oktober 1942
Hij werd 58 jaar

Flora Cohen Rodrigues-Winnink
23 januari 1887 (Amsterdam) – 8 oktober 1942 (Auschwitz)
Flora Winnink werd op 23 januari 1887 in Amsterdam geboren als dochter van de diamantslijper en sigarenmaker Hijman Winnink en zijn vrouw Branca Speijer, voor wie als beroep ‘mutsenmaakster’ vermeld wordt. Het gezin telde zeven kinderen, van wie twee op jonge leeftijd overleden. Behalve Flora zijn ook haar oudere zus Marianne en haar jongere broer Isaac in de oorlog vermoord. Voor haar zus Marianne Hansen-Winnink is een struikelsteen gelegd bij haar laatste woonadres op de President Steijnstraat 91rd, een paar huizen van het woonadres van Flora.
Op 27 januari 1909 trouwde Flora Winnink in Amsterdam met de twee jaar oudere sigarenmaker Abraham Cohen Rodrigues. Als haar beroep wordt vermeld dat zij – in onderscheid tot de in die tijd gebruikelijke inwonende dienstbode – dagdienstbode was. Flora en Abraham kregen vijf kinderen: Jozua (1909), Branca (1910), Hijman (1912), Salomon (1914) en Rachel (1922). Hun eerste vier kinderen werden in Amsterdam geboren, maar vanaf de jaren twintig woonden ze in Haarlem-Noord (toen nog gemeente Schoten), waar hun jongste dochter Rachel werd geboren. Na verschillende andere adressen in Haarlem vestigden zij zich in februari 1938 in de President Steijnstraat 99rd. Met uitzondering van Rachel overleefden hun kinderen de oorlog.
Op een onbekend tijdstip tussen eind augustus en begin oktober 1942 zijn Abraham en Flora uit Haarlem weggevoerd. Net als bij haar man is de datum van Flora’s aankomst in Westerbork niet geregistreerd. Ondanks het feit dat ook haar registratiekaart vermeldt dat zij lid was van de P(ortugees) I(sraëlitische) G(emeente), heeft dat niet geleid tot uitstel van deportatie. Op 5 oktober 1942, een week eerder dan haar man, is Flora vanuit Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz, waar zij meteen na aankomst is vermoord.
Transport vanuit Westerbork op 5 oktober 1942
Vermoord in Auschwitz op 8 oktober 1942
Zij werd 55 jaar

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Reini Elkerbout
  • Foto's: Piet Sebregts