TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Nicolas Beaurieux

Op 12 september kwam Nicolas Beaurieux door de linies van de Amerikanen vanuit Roclenge-sur-Geer naar Maastricht om een boodschap af te geven aan de burgemeester van Maastricht die geschreven was door generaal Hobbs. De generaal waarschuwde de burgemeester dat als de Duitsers niet de stad zouden verlaten dat hij helaas gebruik moest maken van artillerie om de stad te beschieten.

In de brief staat het volgende (vertaald vanuit het Frans):

Het leger van de Verenigde Staten
12 September 1944
Aan de burgemeester van de stad Maastricht
Meneer de Burgemeester,

De Amerikaanse troepen staan aan de poorten van uw stad. Maastricht kan van het ene op het andere moment komen te liggen onder het vuur van onze artillerie. Onze pantserdivisies zijn bezig u te omsingelen. De Amerikaanse luchtmacht en de R.A.F. hebben het grootste gedeelte van de Luftwaffe uitgeschakeld en houden zich gereed.
Wij willen Maastricht niet vernietigen. Verre van dat – wij willen de stad en haar inwoners de gruwelen van de oorlog besparen. Maar we moet de gemeenschappelijke vijand overwinnen. Dat doel zullen wij met hulp van de Britse troepen realiseren.
Om vernietiging van uw stad te vermijden, is het enige wat we vragen, Maastricht geheel te ontruimen van vijandelijke troepen. Dit moet voltooid zijn om 7 uur in de ochtend , woensdag 13 september 1944.
Sta ons toe u eraan te herinneren, meneer de Burgemeester, dat ontruiming de enige mogelijkheid is om uw stad van de vernietiging te redden.
Wij zijn ervan overtuigd dat de autoriteiten en de inwoners van de stad Maastricht het noodzakelijke zullen doen.
Het zal de Generaal een genoegen zijn u te ontvangen in zijn hoofdkwartier, op welk tijdstip dan ook.

L.S. Hobbs
Divisie Generaal, U.S.A.
Commendant van de Amerikaanse troepen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Gio Theunissen
  • Foto's: Gio Theunissen