TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker BM 2-2 Saive

Dit is bunker BM 2-2 van sector Barchon-Meuse van de 2e verdedigingslinie (PFL 2, la Position Fortifiée de Liège) van de stad Luik.

Sector Barchon-Meuse beslaat 4,2 km en bestaat uit 8 bunkers tussen het fort van Barchon en de Maas. In westelijke richting grenst het aan de sector Evegnée-Barchon (EB).

Deze bunker staat in de 2e linie van de sector Barchon-Meuse en is ook de enige van deze linie.

De bunker is toegankelijk. Binnen zijn twee geschutskamers die in dit geval voor mitrailleurs zijn ingericht. (In de meeste gevallen zijn de bunkers uitgerust met mitrailleur en 47 mm anti-tank kanon,) Het affuit waarop de mitrailleur van links naar rechts bewogen kon worden is in beide kamers nog aanwezig. De stalen luiken en de twee deuren zijn wel verdwenen. Toen de bunkers na de oorlog hun strategische functie verloren zijn deze verkocht als schroot.

Opvallend is dat er geen communicatie kanaal is ingebouwd om tijdens het gevecht bij hevig lawaai van beide machinegeweren te communiceren. Zie bijvoorbeeld bunker Mont van de sector Becco-Vesdre (BV), foto 3.

Opvallend is dat je vanaf de buitenzijde gezien zou denken dat de bunker in vervallen staat verkeerd. Eenmaal binnen zie je hoe goed de 1,30 m dikke muren de binnen zijde goed hebben geconserveerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski