TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Nieuw-Zeeland In Passendale

Op 4 oktober 1917, viel de Nieuw-Zeelandse divisie de hoogte van Graventafel aan, ook Abraham Heights genoemd. Ze verloren meer dan 300 man, maar namen kleine Duitse verdedigingsstellingen en bunkers in het bezit, en pakten veel krijgsgevangenen op. De eerste fase van deze slag, Broodseinde genaamd, werd als een succes gezien, en de Nieuw-Zeelanders versterkten hun nieuw behaalde posities.

Gedurende een nieuwe aanval op 12 oktober, was de rol van de Nieuw-Zeelanders op de hoogten van Bellevue te bemachtigen, zodat de Australiërs (aan de rechterkant) konden voortstuiven en de ruïnes van Passendale konden bemachtigen.

Maar het begon te regenen, en de Nieuw-Zeelanders hadden moeite te vorderen door de modder, van achter een zwak en ondoelmatig geschut. Hevig machinegeweer vuur van de Duitsers riep hen een halt toe, en prikkeldraadverdedigingen, die niet doorsneden waren door hun geschut, maakte verdere vooruitgang onmogelijk.

Binnen enkele uren tijd werden meer dan 800 Nieuw-Zeelanders gedood. De nederlaag bij Passendale blijft de zwartste dag in Nieuw-Zeeland - het hoogste dodental in één dag in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord

50.893156, 2.986584