TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Waterloo Farm Passendale

In 1864, 50 haar voor WOI uitbreekt, neemt fotograaf Goethals uit Kortrijk een foto van de Hoeve Demoor. Tijdens de oorlog is de hove gekend als Waterloo Farm. Het is de oudst gekende foto van een gebouw in Passendale.

De Duitsers bouwen vanaf 1915 in en rond de hoeve versterkingen. Daardoor is het een versterkt punt tussen hun Mittelriegel en de Flander-I-Stellung, twee belangrijke bunkerstellingen. Door het oorlogsgeweld wordt Waterloo Farm in 1917 volledig van de kaart geveegd. Tijdens de aanval van 4 oktober ligt de hoeve op de scheidingslijn tussen de 1e en 4e Nieuw-Zeelandse brigades. Ze installeren er een Regimental Aid Post. Gewonden worden ernaar geëvacueerd en krijgen er de eerste zorgen, alvorens ze voor verdere verpleging overgebracht worden naar een Advanced Dressing Station in Sint-Jan.

Waterloo Farm doet ook tijdens de volgende slagen dienst als Regimental Aid Post. Er is amper iets terug te vinden van de oorspronkelijke hoeve. Enkel een oude middeleeuwse walgracht in het achterliggend weiland blijft bewaard. Het is vandaag één van de weinige vooroorlogse elementen die je kan zien in het landschap.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord

50.893097, 2.985367