TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

New Zealand Road To Passchendaele

Welkom aan de start van de New Zealand Road to Passchendaele. Deze wandeling focust op het Nieuw-Zeelandse verhaal tijdens de Derde Slag bij Ieper, ook bekend als de Slag bij Passendale.

Nadat de Slag van Passendale was vastgelopen wordt eind september 1917 het offensief hernomen. Om de cruciale hoogtes ten oosten van Ieper in te nemen worden troepen van het Australian and New Zeeland Army Corps ingezet, kortweg ANZAC.

De Nieuw-Zeelanders gaan pas voor het eerst in de aanval tijdens de Slag bij Broodseinde, op 4 oktober 1917. Ze kunnen de strategisch belangrijke hoogte van ’s Graventafel innemen. Op 9 oktober proberen Britse troepen vergeefs Passendale te naderen. Drie dagen later is het de beurt aan de ANZAC’s. 12 oktober wordt een bloedige dag voor de geallieerden, in het bijzonder voor de Nieuw-Zeelanders. Bij de Bellevuehoogte kunnen ze de Duitse verdediging niet doorbreken. De overstroomde Ravebeekvallei, vol prikkeldraad en onophoudelijk bestookt door machinegeweervuur, maakt het ze haast onmogelijk om aan te vallen. Het wordt de bloedigste dag in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland met maar liefst 2.700 doden, gewonden en vermisten. Er vallen 846 Nieuw-Zeelandse doden in de eerste vier uren van de slag.

Met het afstappen van deze route doorkruis je het historische slagveld van de Nieuw-Zeelandse troepen, die in 1917 samen met Australiërs de moeilijke taak kregen de hoogten van Passendale in te nemen. In de toeristische dienst van het kasteel van Zonnebeke en de Oude Kaasmakerij kan je een brochure met kaart verkrijgen met praktische en aanvullende info.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord

50.89308, 2.985437