TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Veldmaarschalk Montgomery (Ostade) (#1)

Veldmaarschalk Montgomery

Het museum aan de Ostadestraat is gevestigd in de voormalige boerderij Leenders, een pand waarvan de historie teruggaat tot tenminste 1688.

In februari 1945, toen Asten al vier maanden bevrijd was (22-09-1944) mochten de toenmalige bewoners Johannes Leenders en Johanna v.d. Eijnden tijdelijk onderdak verschaffen aan de Britse veldmaarschalk Montgomery, een van de hoogste militaire leiders van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarom hen die eer te beurt viel is niet bekend.

De veldmaarschalk had in het najaar 1944 tijdelijk een geheim hoofdkwartier in villa Nieuwendijk 52 in Geldrop, waar hij met zijn generaals het Rijnlandoffensief in de steigers zette. Ook topstrategen als Churchill en Eisenhower waren daar te gast. De Duitsers wisten het geheime adres van Montgomery in Geldrop te achterhalen en voerden op 1 januari 1945 tijdens de Aktion Bodenplatte vanuit de lucht een mitrailleuraanval uit op de villa.
Mogelijk vond Montgomery het nadien veiliger om nu eens hier en dan weer eens daar te logeren. Asten was voor de veldmaarschalk van belang omdat daar het hoofdkwartier was gevestigd van de British 11th Armoured Division en later de 7th US Armoured Division.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen