TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley de Peel - Kasteel in brand (#5)

Kasteel in Brand

Voorname adellijke families als Van Cuyck en Van Brederode hebben hun naam verbonden aan het 15e eeuws kasteel te Asten-Heusden.
Onder Bernard de Merode werden hier de laatste heksenprocessen in Brabant gevoerd. Latere eigenaren - rijke kooplieden - woonden niet op het kasteel. Daardoor sloeg het verval toe. In 1935 vatte Clemens Ernest baron van Hövell tot Westerflier het plan op om het buitenverblijf in oude luister te herstellen. Tussen 1938 en 1941 liet hij de noordelijke vleugel opnieuw opbouwen. Zijn dochter jonkvrouw Elisabeth en zijn schoonzoon Alexander van der Heijden mochten er gaan wonen.
Die hadden er maar kort plezier van. In oktober 1944 zochten zij bij voortdurend oorlogsgeweld een veiliger plek. De kasteelheer vroeg de in Asten gelegerde Amerikaanse soldaten een oogje in het zeil te houden. Het baatte niet. In de vroege ochtend van 5 oktober 1944 werd het kasteel door een Duitse patrouille met fosfor-granaten in brand gezet.
Het gerestaureerde kasteel ging grotendeels in vlammen op en werd niet meer herbouwd. Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw wordt de indrukwekkende ruïne - waarvan de originele oorlogsbrandsporen nog te zien zijn - voor verder verval behoed door de Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen