TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - De laatste Cavaleriecharge (Ommelse Bos) (#27)

De laatste Cavaleriecharge

De op de Ommelse Bos thuis ondergedoken Janus Loomans was op de ochtend van 22 september getuige van een onwaarschijnlijke militaire manoeuvre toen hij circa 70 Duitse soldaten te paard voorbij zag trekken.
Onder aanvoering van de fanatieke eenarmige majoor Heinrich Hoffer werden deze cavaleristen regelrecht naar de slachtbank geleid. Loomans zag de ruiters in een lange stoet naar het dorp trekken.
Ze voerden ook stukken geschut met zich mee. Pas in Ommel kwam majoor Hoffer er achter dat de Engelsen zich met hun tanks tussen Asten en Ommel hadden ingegraven. Die lieten zich niet verrassen en onthaalden de aanstormende paarden en ruiters op meedogenloos mitrailleurvuur.
Circa veertig paarden en ruiters legden het loodje. De resterende ruiters vluchtten in paniek en wanorde terug naar de Ommelse Bos, waar Janus Loomans de roemloze ondergang van de ooit zo trotse Duitse Kavallerie aanschouwde. De manoeuvre van Hoffer was de laatste klassieke cavaleriecharge uit de Westerse krijgsgeschiedenis.Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen