TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fietsroute Death Valley De Peel - Deurne - Arnoldus van Gaal (#7)

Arnoldus van Gaal

Nol van Gaal werd tijdens een strooptocht in de bossen van Vlierden, door een ondergrondse actie waarschijnlijk onterecht 'uit de weg geruimd' omdat hij zich zeer pro-Duits zou gedragen en gezien werd als een verklikker. Zijn lichaam werd begraven op de Baarschotse Heide te Vlierden. In een rapport van 14 november 1944 schreef G.M. van Loon, vermoedelijk de toenmalig commandant der Raad van Verzet district Brabant: "Van Gaal uit Liessel is door mij, zonder opdracht, maar met voldoende bewijzen, na hem eerst van huis te hebben gehaald en met hem het bos ingelopen te zijn, opgeruimd, waarna wij hem 's nachts zijn gaan begraven."

Het volgende fragment komt uit de brief die de weduwe Van Gaal in 1947 zond aan de Gemeente Deurne:
"Even wil ik mij met U in verbinding stellen over het lijk van mijnen man Arnoldus van Gaal geboren den 16 April 1906 en vermoord wert op 19 September 1944 door de ondergrondse en dat deze ligt begraven in de boschen net zoo als een dier zonder gekist en dat ik al veel gedaan heb om hem op de R.K. begraafplaats te krijgen maar dat er hier in Deurne veel achter schuilt daar mijn man verdacht wert als NSB maar dat hij nooit bij geen bewegen is geweest toen hij vermoord wert was hij aan het stropen in de Boschen en heben hem toen op een sluipmoord zijn leven ondnomen..."

Twee maanden na ontvangst van de brief, liet de burgemeester de stoffelijke resten opgraven. Hierna werden die herbegraven op de begraafplaats naast de Willibrorduskerk in Deurne, in ongewijde grond.


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Martin Damen