TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Infomatieborden Vredesbos Bastogne

Tussen het Mardasson Memorial in Bastogne en het dorpje Bizory bevindt zich het "Bois de la Paix" ofwel het Vredesbos. Dit bos werd aangelegd naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Slag om de Ardennen. Het bos is 3 ha groot en bevat allerlei boomsoorten die thuishoren op de hoogvlakte van Bastogne. Opmerkelijk is dat alle bomen samen, vanuit de lucht bekeken, het symbool van UNICEF vormen.
Het bos werd opgedragen aan de Belgische en geallieerde strijders en burgers die vochten voor onze vrijheid. Op 11 juni 1994, de dag van de officiële inhuldiging van het Vredesbos, waren alle Amerikaanse veteranen uitgenodigd op de plechtigheid.

Rondom het centrale gedeelte van het bos zijn de martelaarssteden van de oorlog weergegeven op een infobord samen met drie bomen die symbool staan voor hun regio.
Op het bord staat in drie talen de geschiedenis van de stad.
Deze steden zijn Bastogne (België), Verdun (Frankrijk), Marzabotto (Italië), Wiltz (Groothertogdom Luxemburg), Coventry (Groot-Brittanië), Kalavrita (Griekenland), Kragujevac (Servië), Lublin (Polen), Boves (Italië), Cassino (Italië), Como (Italië), Cuneo (Italië), Guernica (Spanje), Oswiecim (Polen), Volgograd (Rusland), Warschau (Polen), Krusevac (Joegoslavië), Falaise (Frankrijk), Oradour-sur-Glane (Frankrijk), Périers (Frankrijk), Avranches (Frankrijk), Châteaubriant (Frankrijk), Saint-Lô (Frankrijk), Caen (Frankrijk), Ste-Mère-Eglise (Frankrijk), Carentan (Frankrijk), Lidice (Tsjechië), Reims (Frankrijk), Tourlaville (Frankrijk).

Omdat het bos een vredessymbool is dat verder groeit in de 21e eeuw, komen er af en toe nieuwe Vredesbewakers bij, dit zijn dan steden waar geweld vaak de kop opsteekt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Marie-Christine Vinck

Gerelateerde boeken