TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bunker Sluis Petit-Lanaye

In de sluis van Petit-Lanaye is een kleine bunker gebouwd. Hij is zo goed opgenomen in het ontwerp van het geheel dat hij nauwelijks opvalt en te herkennen is als bunker.

De bunker maakt onderdeel uit van de verdedigingslinie van het Albertkanaal. Langs dit kanaal dat van Luik naar Antwerpen loopt zijn talloze bunkers gebouwd. De bunker heeft een perfect zicht op de noordkant van de sluis in de richting van Maastricht. Zie foto 5.

De bunker is aan de voorzijde voorzien van een formidabele 1,30 m dikke gewapend betonnen muur. Deze moest inslagen van 155mm granaten kunnen weerstaan. De twee zijwanden zijn 1 m dik en de achterzijde 60 cm. De bunker beschikte over een mitrailleur en was voorzien van een granaatgoot voor nabijheidsverdediging. Zie foto 4.

Via een opening aan de binnenzijde kon men een granaat via een goot naar buiten laten vallen. Het vreemde is echter; hoe konden de soldaten in de bunker zien dat die vijand zich aan de achterzijde bevond? Er is geen enkele mogelijkheid naar buiten te kijken behalve door de geschutsopening aan de voorkant. Er zijn geen andere openingen.

De bunker beschikt zoals gebruikelijk over twee deuren. Een gepantserde stalen buitendeur en een zogenaamde 'porte persiennes' een ijzeren lamellendeur. Zie bijvoorbeeld foto 4 van bunker SB 9 voor hoe deze deuren uitzagen.

De orginele deur is ondertussen vervangen door een PVC-deur. Ook de geschutsopening wordt aan het oog ontrokken doordat er een geperforeerde plaat in is geplaatst. Waarschijnlijk om duiven of andere vogels ervan te weerhouden hier hun nest te bouwen.

Op foto 2 is het massief van Caestert te zien waarin fort Eben-Emael is gebouwd. Bovenop het massief is in de rechterbovenhoek nog net observatiebunker 01 met koepel te zien. Dit was de verst gelegen bunker van het fort en was aangesloten op het gangenstelsel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • Les fortifications Belges au 10 mai 1940, F. Vernier