TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Anti-tank Kanon Waalbrug

Dit is een van de overblijfselen in de omgeving rond de Waalbrug bij Nijmegen die herinnert aan de verschrikkelijke strijd die daar gevochten is. Het betreft een Duits kanon van het type 50mm PAK 38 (PanzerAbwehrKanone) en staat geplaatst op een helling in het Hunnerpark. Het kanon is tevens vanaf de weg N325 te bezichtigen. Dit type kanon behoorde tot het standaardtype Duitse anti-tank bewapening en er werden ongeveer 10.000 van dit soort kanonnen geproduceerd. Het kanon was in september 1944 betrokken bij de gevechten rond het Hunnerpark en het Keizer Lodewijksplein in Nijmegen.

Geschiedenis

Tijdens de operatie Market Garden in september 1944 bereikten de Amerikaanse paratroopers en de Britse grondtroepen de brug en stuitten zij op weerstand van de 1. Kompagnie SS-Panzer-Pionier-Abteilung 10 onder leiding van SS-Untersturmführer Werner Baumgärtel en van de 2. Bataillon SS-Panzergrenadier-Regiment 19 onder leiding van SS-Hauptsturmführer Karl-Heinz Euling.

Op 18 september 1944 stak de zogenaamde "Kampfgruppe Euling" vanuit de richting van Arnhem, ter hoogte van Huissen en Pannerden de Rijn over om zich vervolgens in te graven in het Hunnerpark.
Toen de 82nd Airborne Division op 20 september 1944 de Waal overstak ter hoogte van de elektriciteits centrale, kon de brug van zowel de noord- als zuidkant worden aangevallen. Hierdoor moesten de Duitsers de zuidelijke kant van de brug die dag opgeven.
Van de 500 man sterke ingegraven "Kampfgruppe Euling", lieten ruim 300 man het leven. Ongeveer 60 mannen werden gevangen genomen, het andere deel wist te ontsnappen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig
  • Foto's: Frans Meijer

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken

51.847626, 5.87231

Kanon Belvèdere terug van weggeweest

jan2019

Kanon Belvèdere terug van weggeweest

NIJMEGEN – Na bijna een jaar restauratie wordt het Duitse PAK38-kanon op 24 januari weer teruggeplaatst op zijn vaste plek onder de Belvedère in Nijmegen. Het kanon was onderdeel van de fortificatie van het Valkhof en omliggende gebieden, en speelde vooral een rol tijdens de slag om de Waalbrug.

Lees meer