TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogs- en bevrijdingsmonument Eindhoven

Dit monument herdenkt de inwoners van Eindhoven die tijdens de Tweede Wereldoorlog om zijn gekomen. Ook is het monument ter nagedachtenis aan de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944. Tekst op het monument:

"Gij die hier staat
gedenk hun dood
hun offer groot
voordat gij gaat"


De bevrijding van Eindhoven
De 101st Airborne Division was verontwoordelijk voor de bevrijding van Eindhoven. De divisie stuurde de 506th Parachute Infantry Regiment vanuit de landingsterreinen boven Son naar het zuiden om de stad in te nemen. Colonel Robert Sink, CO 506th, tegen zijn commandanten: "Als je Duitsers ziet, laat ze maar gewoon door je linies komen. […] We moeten deze morgen Eindhoven bereiken, we kunnen geen tijd verliezen met het doden van Duitsers." Op 18 september om 09:00 uur bereikten ze de rand van Eindhoven.

De opmars ging over de grote weg van Son naar Eindhoven, van die weg zijn nu alleen nog maar een paar korte stukjes bewaard gebleven. Dit zijn de wegen die schuin door alle noord-zuid wegen in Eindhoven Noord lopen zoals de Woenselsestraat en de Vlokhovenseweg. Er werd sporadisch tegenstand geboden door mitrailleurs en geweervuur, tot ze binnen het bereik van twee 88mm kanonnen kwamen. Deze stonden bij de kruising van de huidige Tonnaerstraat en Hamsterstraat. Het 3rd Battalion liep de gehele opmars voorop maar werd door deze kanonnen van Kampfgruppe Köppel tegengehouden. Het 2nd Battalion werd daarop linksom gestuurd om de opmars voort te zetten en om met Company F de kanonnen in de rug aan te vallen. Na een kort maar hevig vuurgevecht werden de kanonnen uitgeschakeld.

De CO 2nd Battalion, Lieutenant Colonel Robert Strayer kon later aan de divisiecommandant melden: "We hebben het centrum van de stad in handen en zitten boven op de vier bruggen over de Dommel." Captain Robert Harwick schrijft over de bevrijding van Eindhoven: "Tegen de middag was de stad in onze handen, we kwamen echt als veroveraars en bevrijders binnen. […] Formaties houden werd onmogelijk. Officieren probeerden de mannen in het gareel te houden. We verwachtten nog steeds problemen. Echter, mannen werden letterlijk huizen in getrokken, om eten aan te geven of een gesprek mee aan te gaan." Eindhoven was vrij.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.43556765, 5.4797852

Eindhoven past oorlogsmonument met namen van NSB'ers en SS'ers aan

26jul

Eindhoven past oorlogsmonument met namen van NSB'ers en SS'ers aan

De gemeente Eindhoven past het oorlogsmonument in de stad aan, nadat uit onderzoek was gebleken dat niet alle namen die op het monument staan daar thuishoren. Zo stonden er ook namen van NSB'ers en SS'ers op. Die worden nu verwijderd.

Lees meer

Foute namen op oorlogsmonument wekken verbazing: 'Ik had ze zo gevonden'

apr2023

Foute namen op oorlogsmonument wekken verbazing: 'Ik had ze zo gevonden'

Frank van Dijk van de Stichting 18 September viel van de ene verbazing in de andere toen hij alle namen onderzocht die op het oorlogsmonument op het Stadhuisplein in Eindhoven staan. Er staan 22 namen op van Eindhovenaren met een fout oorlogsverleden. Bijna de helft daarvan had ik zonder al te veel moeite gevonden als SS'er of NSB'er. Ik heb me zo vaak afgevraagd hoe dit kan.

Lees meer