Monument Waalsdorpervlakte Den Haag

In het natuurgebied Meijendel, tussen Scheveningen en Wassenaar, bevindt zich, op korte afstand van het Oranjehotel, het monument en herdenkingsplaats De Waalsdorpervlakte.

Op deze plek zijn tijdens de bezetting van Nederland van 1940 tot en met 1945, meer dan 250 en misschien wel 280, verzetsstrijders gefusilleerd. De meeste van hen waren voor hun executie gevangen gezet in de, vlakbij gelegen, gevangenis in Scheveningen, die ook bekend staat onder de naam Oranjehotel.

Het monument bestaat uit twee delen:
- Voor het duin, waarachter de meeste executies plaats vonden, staan vier fusilladekruisen. Het zijn replica's van de oorspronkelijke houten kruisen, die in 1981 zijn overgebracht naar het Fries verzetsmuseum in Leeuwarden. Voor deze kruisen een betonnen muur met de jaartallen 1940-1945. Links hiervan een eenvoudige gedenksteen met de tekst:
"Hier brachten vele landgenoten het offer van hun leven voor uw vrijheid. Betreed deze plaats met gepaste eerbied."
- Het tweede onderdeel van het monument is de grote Bourdonklok, die ieder jaar op 4 mei, tijdens de dodenherdenking, wordt geluid.

Op de rand van de staat de tekst van prof. mr. R.P. Cleveringa:
"ik luid tot roem en volging van die hun leven gaven tot wering van onrecht, tot winning der vrijheid en tot waring en verheffing van al neerlands geestelijk goed."

Na de oorlog zijn hier enkele veroordeelde oorlogsmisdadigers geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Leo Lensen
  • Foto's: Peer Franken (1) & Anneke Moerenhout (2,3,4,5)

Gerelateerde boeken

En verpletterd wordt het juk
Het verzet 1940-1945

apr2018

Bestuur zwicht: Dikkerds tóch welkom in erewacht op 4 mei

Dik of dun, iedereen mag op 4 mei tóch erewacht staan bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. De Vereniging Erepeleton Waalsdorp erkent een ‘grote fout’ te hebben gemaakt door vrijwilligers van een fors postuur uit te sluiten van deze eervolle taak. ,,Mea culpa’’, zegt voorzitter Vincent Gaal zondagavond.

Lees meer

nov2015

Nieuwe klepel van de Bourdonklok Waalsdorpervlakte hangt, is getest en werkt

DEN HAAG - De nieuwe klepel van de Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte hangt weer. Donderdagochtend is het apparaat van zo’n 170 kilo de berg opgetild en vastgemaakt aan de klok. ‘Nou, hij doet het,’ aldus Vincent Gaal van De vereniging Erepeloton Waalsdorp. Het was druk op het duin bij de Waaldorpervlakte. Veel mensen kwamen kijken hoe de klepel werd vastgemaakt.

Lees meer