TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Waalsdorpervlakte Den Haag

In het natuurgebied Meijendel, tussen Scheveningen en Wassenaar, bevindt zich, op korte afstand van het Oranjehotel, het monument en herdenkingsplaats De Waalsdorpervlakte.

Op deze plek zijn tijdens de bezetting van Nederland van 1940 tot en met 1945, meer dan 250 en misschien wel 280, verzetsstrijders gefusilleerd. De meeste van hen waren voor hun executie gevangen gezet in de, vlakbij gelegen, gevangenis in Scheveningen, die ook bekend staat onder de naam Oranjehotel.

Het monument bestaat uit twee delen:
- Voor het duin, waarachter de meeste executies plaats vonden, staan vier fusilladekruisen. Het zijn replica's van de oorspronkelijke houten kruisen, die in 1981 zijn overgebracht naar het Fries verzetsmuseum in Leeuwarden. Voor deze kruisen een betonnen muur met de jaartallen 1940-1945. Links hiervan een eenvoudige gedenksteen met de tekst:
"Hier brachten vele landgenoten het offer van hun leven voor uw vrijheid. Betreed deze plaats met gepaste eerbied."
- Het tweede onderdeel van het monument is de grote Bourdonklok, die ieder jaar op 4 mei, tijdens de dodenherdenking, wordt geluid.

Op de rand van de staat de tekst van prof. mr. R.P. Cleveringa:
"ik luid tot roem en volging van die hun leven gaven tot wering van onrecht, tot winning der vrijheid en tot waring en verheffing van al neerlands geestelijk goed."

Na de oorlog zijn hier enkele veroordeelde oorlogsmisdadigers geŽxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Leo Lensen
  • Foto's: Peer Franken (1), Dick de Bruijne (2, 3)

Gerelateerde boeken

En verpletterd wordt het juk
Piet Kuijt markeerde stiekem verzetsgraven, vandaag wordt hij geŽerd

30apr

Piet Kuijt markeerde stiekem verzetsgraven, vandaag wordt hij geŽerd

Verzetslieden die in de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte werden geŽxecuteerd, hadden voorgoed moeten verdwijnen onder het duinzand in het uitgestrekte natuurgebied. Maar de Duitsers beseften niet dat een Katwijkse helmgrasplanter stiekem de graven markeerde, zodat ze na de oorlog teruggevonden konden worden.

Lees meer

Bestuur zwicht: Dikkerds tůch welkom in erewacht op 4 mei

apr2018

Bestuur zwicht: Dikkerds tůch welkom in erewacht op 4 mei

Dik of dun, iedereen mag op 4 mei tůch erewacht staan bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. De Vereniging Erepeleton Waalsdorp erkent een Ďgrote foutí te hebben gemaakt door vrijwilligers van een fors postuur uit te sluiten van deze eervolle taak. ,,Mea culpaíí, zegt voorzitter Vincent Gaal zondagavond.

Lees meer