TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatie- en Documentatiecentrum van het Proces van Neurenberg

Wereldgeschiedenis is geschreven in de rechtszaal van het Neurenbergs Paleis van Justitie. Dit is waar de leiders van het Nazi-regime berecht werden voor hun misdaden voor een internationaal tribunaal tussen 20 november 1945 und 01 oktober 1946. Het proces had een enorme invloed op de ontwikkeling van het internationaal strafrecht tot op de dag van vandaag.

Rechtszaal 600 is momenteel nog steeds in gebruik.

Aan het einde van 2010, is op de bovenste verdieping van het gerechtsgebouw een nieuw informatie- en documentatiecentrum gebouwd, de "Memorial Neurenberg". Het geeft inzicht in de verdachten en hun misdaden, de zogenaamde Neurenberg follow-up Trials van 1946-1949 en de impact van de processen van Neurenberg tot aan de dag van vandaag.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Fascinerende verslagen uit Neurenberg, ‘bastion van verveling’ ?????

5feb

Fascinerende verslagen uit Neurenberg, ‘bastion van verveling’ ?????

Steffen Radlmaier verzamelde fraaie ooggetuigenverslagen van het eerste proces in Neurenberg, waar de verveling gauw de overhand kreeg. Hoofd­aanklager Benjamin Ferencz, 100 jaar inmiddels, blijft in zijn boekje vaak hangen in kalenderwijsheden. 

Lees meer

Het naziproces dat de wereld schokte

22nov

Het naziproces dat de wereld schokte

Een niet eens zo grote rechtszaal met lusters die de bombardementen overleefd hadden. Achter de beklaagden: een wandklok die nog werkte. In de beklaagdenbank: 21 nazikopstukken die verantwoordelijk waren voor miljoenen doden verspreid over Europa. 20 november 1945 was de dag waarop in Nürnberg een proces begon dat geen precedent kende, en de wereld een ijkpunt schonk.

Lees meer

Lees meer (29)