TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Informatie- en Documentatiecentrum van het Proces van Neurenberg

Wereldgeschiedenis is geschreven in de rechtszaal van het Neurenbergs Paleis van Justitie. Dit is waar de leiders van het Nazi-regime berecht werden voor hun misdaden voor een internationaal tribunaal tussen 20 november 1945 und 01 oktober 1946. Het proces had een enorme invloed op de ontwikkeling van het internationaal strafrecht tot op de dag van vandaag.

Rechtszaal 600 is momenteel nog steeds in gebruik.

Aan het einde van 2010, is op de bovenste verdieping van het gerechtsgebouw een nieuw informatie- en documentatiecentrum gebouwd, de "Memorial Neurenberg". Het geeft inzicht in de verdachten en hun misdaden, de zogenaamde Neurenberg follow-up Trials van 1946-1949 en de impact van de processen van Neurenberg tot aan de dag van vandaag.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Het naziproces dat de wereld schokte

22nov

Het naziproces dat de wereld schokte

Een niet eens zo grote rechtszaal met lusters die de bombardementen overleefd hadden. Achter de beklaagden: een wandklok die nog werkte. In de beklaagdenbank: 21 nazikopstukken die verantwoordelijk waren voor miljoenen doden verspreid over Europa. 20 november 1945 was de dag waarop in Nürnberg een proces begon dat geen precedent kende, en de wereld een ijkpunt schonk.

Lees meer

‘Deze nazi’s waren een voorbeeld van wat er kan gebeuren als mensen zich afkeren van de i..'

6nov

‘Deze nazi’s waren een voorbeeld van wat er kan gebeuren als mensen zich afkeren van de i..'

Deze maand is het 75 jaar geleden dat het Neurenbergproces begon. Na de grootschalige herdenkingen van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van de Verenigde Naties zou je het bijna vergeten. Terwijl dit proces juist een van de belangrijkste rechtszaken uit de geschiedenis is, alleen al omdat het voor het eerst over misdaden tegen de menselijkheid ging. Het Neurenbergproces begon op 20 november 1945 en werd gevoerd tegen de vierentwintig belangrijkste oorlogsmisdadigers onder de nazi’s.

Lees meer

Lees meer (4)