TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken 82ste Airborne Division Mook

Op het Gemeentehuis in Mook is een plaquette geplaatst van de 82nd Airborne Division.
Tekst op de Plaquette:

AIRBORNE

IN HONOR OF THE MEN OF THE 82ND AIRBORNE DIVISION WHO WERE WILLING TO PAY
THE ULTIMATE PRICE FOR OUR FREEDOM
LEST WE FORGET

TER NAGEDACHTENIS AAN DE MANNEN VAN DE 82STE AIRBORNE DIVISION DIE BEREID
WAREN DE UITERSTE PRIJS TE BETALEN VOOR ONZE VRIJHEID
OPDAT WIJ NOOIT VERGETEN

17-09-1944 - 17-09-2009


Duitse tegenaanval bij Mook
Op 20 September lag de 505th Parachute Infantry Regiment ter verdediging van het zuid-oostfront van de 82nd Airborne Division bij Mook. Een Duitse tegenaanval begon op verschillende plekken bij Wyler, Beek en later ook op bij Mook. De Duitsers van Kampfgruppe Hermann wisten de Amerikanen uit Mook te verdrijven en met drie tanks door de linies te breken.

De War Diary van de 5th Coldstream Guards schrijft: "In de ochtend begon de vijand ten westen van de Maas bij Cuijk de spoorbrug [reeds opgeblazen op 17 september] met mortieren te beschieten. Ze staken een kilometer ten zuiden van de spoorbrug met een veer de Maas over. Tezamen met andere Duitse troepen vielen ze Mook aan. Om 14:30 uur hadden ze de Amerikanen uit Mook verdreven."

De Kampfgruppe rapporteerde om 14:10 uur dat zowel Mook als het iets ten zuiden gelegen Riethorst veroverd was. Twee uur later waren zijn troepen opgerukt tot een lijn Mook-Breedeweg. Met deze aanval werd de brug bij Heumen bedreigd en daarmee de geallieerde opmarsroute.

Colonel Bill Ekman, commandant van het 505th Parachute Infantry Regiment vroeg, en kreeg, ondersteuning van de tanks van de Britse Coldstream Guards. No. 3 Squadron van het 1st Battalion werd richting Mook gestuurd. Klaar voor een tegenaanval. Ook de infanteristen van het 5th Battalion werden richting Mook gestuurd. De Amerikanen hadden die avond echter al een tegenaanval georganiseerd met ondersteuning van de Britse tanks en de Duitsers weer uit Mook verdreven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken