Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Historische Route Bastogne 8

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Generaal Patton
Sinds 16 december 1944 is Patton opperbevelhebber van het 3e Amerikaanse leger (300.000 manschappen); het front strekt zicht uit van de Frans-Luxemburgse grens tot Saint-Avold. Vanuit zijn hoofdkwartier in Nancy bereidt Patton een grootscheeps offensief voor op 21 december. Hij wordt ingelicht over het Duitse offensief in de Ardennen en op 17 december beveelt zijn chef, generaal Omar Bradley, hem versterkingstroepen te sturen. De tegenaanval begint op een front van Habay-la-Neuve tot Mersch.

Het gebed van Patton
De scťne speelt zich af in de kapel van het gesticht in Luxemburg, waar het hoofdkwartier van Patton gevestigd is. Op 23 december ís avonds verneemt Patton hoeveel slachtoffers er onder zijn troepen gevallen zijn en met zijn gezicht naar het kruisbeeld in de kapel spreekt hij tot God. De chef van de persdienst en enkele officieren die aanwezig zijn hebben de woorden van deze conversatie opgetekend. Patton biedt zijn kerstwensen aan de soldaten en de officieren aan en op de keerzijde van de kaart schrijft hij een gebed.

Wensen
ďIk heb alle vertrouwen in uw moed, uw toewijding en uw slagvaardigheid. Met al onze kracht rukken wij op naar een totale overwinning. Dat God ieder van jullie moge zegenen op deze kerstdagĒ.

Gebed
ďAlmachtige en edelmoedige Vader, wij smeken U nederig om uw grote goedheid. Laat de overvloedige regens die zich tegen ons keren, stoppen. Geef ons mooi weer voor de veldslag. Wees zo goed ons te aanhoren, wij soldaten die een beroep op U doen opdat wij, de arm versterkt door Uw kracht, overwinning naar overwinning mogen boeken, de slechten die zich tegen ons kanten kunnen neerslaan en Uw gerechtigheid kunnen doen heersen onder de mensen en de volkeren. Amen.Ē

Op 26 december verenigen de troepen van Patton zich met de 101st Airborne, omsingeld in Bastogne. Pas op 28 januari 1945slagen de troepen van Patton er opnieuw in de frontlinie van 16 december 1944 in te nemen.

Op 21 december 1945 overlijdt generaal Patton aan de gevolgen van een verkeersongeval in de streek van Heidelberg, vlak voor zijn terugkeer naar de Verenigde Staten.

Zoals hij het zelf had gewild, wordt hij te midden van zijn soldaten begraven en rust hij op de Amerikaanse militaire begraafplaats van Hamm, in de buurt van Luxemburg.

Het monument
Op 8 september 1963 werd het monument ter ere van generaal Patton onthuld in aanwezigheid van zijn kleinzoon, luitenant John Waters. Het monument is het werk van de beeldhouwer Rau.

Om naar bord 9 te gaan
Gaat u verder over de parking van de ďPlace MercenyĒ en gaat u naar de weg naar de industriezone. Na de ringbrug rond Bastogne, gaat u naar rechts naar Assenois. Voorbij de verschillende bedrijven op de industriezone vindt u aan uw linkerhand fortje Boggess.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Lennard Bolijn (1, 2), Jeroen Niels (3)

Gerelateerde boeken