TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Historische Route Bastogne 12

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Het 502e regiment van de 101st Airborne van luitenant-kolonel Steve A. Chappuis staat in voor de verdediging van het dorp met, links, de 327e zweefinfanterie. Het hoofdkwartier bevindt zich in het kasteel van Rolley.

Tijdens de kerstnacht laat de Duitse artillerie van zich horen. Generaal Kokott leidt de aanval op Champs met de 15e Panzergrenadier en het 77e reigment van de 26e Volksgrenadier met als einddoel de inname van Bastogne.

Op de weg tussen Champs en Hemroulle vinden er tankgevechten plaats, terwijl in Champs de lijf-aan-lijfgevechten voortduren. Alle Panzers zijn vernield, op ťťn na.

De tekst die op het schoolbord van Champs stond, werd geschreven door een Duits officier en is een aangrijpende getuigenis van de gruwel van de gevechten.

ďDat de wereld nooit meer zoín kerstnacht moge beleven! Niets is verschrikkelijker dan te moeten sterven door de wapens, ver van zijn kinderen, vrouw en moeder. Een moeder van haar zoon beroven, een vrouw van haar man, kinderen van hun vader, is dat een mens waardig? We krijgen en aanvaarden het leven om lief te hebben en elkaar te respecteren. Uit de puinhopen, uit het bloed en de dood zal ongetwijfeld een universele broerderschap ontstaan.Ē

(get.) Een Duits officier

Om naar bord 13 te gaan
Draait u naar links en aan het kruispunt volgt u de richting Longchamps en Compogne; u stopt op de parking bij de school.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken