TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Historische Route Bastogne 13

De Historische Route Bastogne is een route rondom Bastogne voorzien van 15 informatieborden. De tekst op dit bord is:

Longchamps maakt deel uit van dezelfde verdedigingsopstelling als Champs, d.w.z. het was toegewezen aan het 502e pararegiment van luitenant-kolonel Steve A. Chappuis, met, rechts, het 506e bataljon, dat het gebied tot Foy verdedigt.

In dit strijdgebied blijft het tot 3 januari 1945 het rustigst als de eerste confrontatie met de 9e SS Panzer Division (of wat er nog van overblijft) plaatsheeft.

Twee dagen lang proberen de Duitse strijdkrachten de opstelling van het 502e regiment te doorbreken; ze worden daarbij goed geholpen door een luchtafweerregiment en, niettgenstaande de grote verliezen aan manschappen, houden ze goed stand. De overlevenden geven aan de plaats de naam "misery wood"…

Honderden Duitse soldaten verliezen het leven in de kom van Fays.

Op 12 januari 1945 wordt het 502 regiment afgelost door een eenheid van de 11e Amerikaanse pantserdivisie.

Om naar bord 14 te gaan
Volgt u de richting Bastogne. Ter hoogte van Rolley gaat u naar rechts in de richting van de boerderij en van het kasteel Rolley. Voor u bij de ingang van de boerderij komt, gaat u naar links (haarspeldbocht); ga door tot aan de weg Bastogne-Champs. U gaat naar links naar Hemroulle. Stop bij de kerk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Historische Route Bastogne
  • Foto's: Jeroen Niels

Gerelateerde boeken