TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Führerbunker Berlijn

Toen Adolf Hitler in januari 1933 Rijkskanselier werd betrok hij de Oude Rijkskanselarij, het kantoor van de Duitse Rijkskanselier. In 1935 werd dit gebouw onder andere uitgebreid met een ondergrondse schuilbunker, de Vorbunker. In 1938 gaf Hitler aan architect Albert Speer de opdracht voor het ontwerpen en bouwen van een nieuwe rijkskanselarij. De Nieuwe Rijkskanselarij kwam in 1939 gereed en was voorzien van een aansluiting op de Oude Rijkskanselarij waar Hitlers appartement was.

Vanwege bezorgheid om zijn eigen veiligheid gaf Hitler in januari 1943 opdracht aan Speer om direct aansluitend op de Vorbunker een nieuwe schuilbunker te ontwerpen en bouwen, de Führerbunker. De Führerbunker kreeg exact dezelfde afmetingen als de Vorbunker maar was voorzien van een veel zwaarder dak en dikkere muren. In deze Führerbunker bracht Hitler de laatste uren van zijn leven door.

Van de Oude Rijkskanselarij, Nieuwe Rijkskanselarij, de Vorbunker en de Führerbunker zijn na de Russische sloopwerkzaamheden van de vorige eeuw alleen ondergrondse restanten overgebleven. Aangezien veel toeristen naar de locatie van de Führerbunker zochten is in 2006 besloten hier een informatiebord neer te zetten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & STIWOT
  • Foto's: Ewoud van Eig

Gerelateerde boeken

Duits museum gaat Führerbunker nabouwen

jan2015

Duits museum gaat Führerbunker nabouwen

Het Top Secret Museum in het Duitse Oberhausen is van plan om de oude bunker van Adolf Hitler te reconstrueren. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. Het gaat om de bunker in Berlijn waar Hitler de laatste dagen van zij leven doorbracht en uiteindelijk samen met zijn vrouw Eva Braun zelfmoord pleegde. Kort hierna werd de bunker veroverd door het Rode Leger en vernietigt.

Lees meer

Lees meer (9)