TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Topografie van Terreur

Het documentatiecentrum "Topografie van Terreur" is gevestigd op historische grond. Tussen 1933 en 1945 bevonden zich de centrale instellingen die verantwoordelijk waren voor het repressieve en strafrechtelijke beleid van het nationaal-socialisme op deze locatie, dat nu het terrein is van van de "Topografie van Terreur", gelegen tussen de Prinz-Albrecht-Strasse (vandaag Niederkirchnerstrasse), Wilhelmstrasse en Anhalter Strasse.

Hoge officieren van de SS (Hotel Prinz Albrecht), het hoofdkantoor van de Gestapo (Prinz-Albrecht-Strasse 8) en het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst (Wilhelmstrasse 102) waren allen ondergebracht op deze locatie.

Met de concentratie van deze instellingen op één locatie, werd dit gebied in feite het overheids district van de Nationaal-Socialistische SS en Politie Staat. Hier hadden ook Himmler, Heydrich, Kaltenbrunner en hun assistenten hun kantoor.

Op deze plek werden belangrijke beslissingen genomen die betrekking zou hebben op de vervolging van politieke tegenstanders, de "Germanisierung" van de bezette gebieden in Polen en de Sovjet-Unie, de moord op Sovjet-krijgsgevangenen en de genocide van de Europese Joden.

Hier werden ook de beruchte speciale politie-eenheden (Einsatzgruppen) samengesteld en de "Wannsee Conferentie" voorbereid. Er is geen andere locatie waar zoveel terreur en moord werd gepland en georganiseerd op zo'n grote schaal.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken