TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Holocaustmonument Berlijn

Het Holocaust-Monument in Berlijn is een monument ter herinnering aan de vermoorde Europese Joden. Het monument is het centrale Duitse Holocaustgedenkteken, een plaats van herinnering aan en gedenken van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz gelegen monument bestaat uit het door Peter Eisenman ontworpen veld met betonblokken en een ondergronds informatiecentrum.

Het veld met betonblokken bestaat uit 2.711 betonblokken. De betonblokken variŽren in hoogte van 20 centimeter tot 4,5 meter. Volgens ontwerper Peter Eisenman zal het monument een gevoel van desoriŽntatie en isolement opwekken bij haar bezoekers. Hij probeert met dit gevoel de ervaringen van de Joodse bevolking duidelijk te maken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mario Huinink & STIWOT
  • Foto's: Anne Bolijn (1, 2, 3), Ewoud van Eig (4, 5)

Gerelateerde boeken

State Of Deception
De pianist
Nazi-Duitsland en de Joden
Hitler, de Duitsers en de Holocaust
Het kartel van de hel
Hitlers Holocaust
'Holocaust-monument Berlijn is gevaarlijk voor bezoekers'

mei2014

'Holocaust-monument Berlijn is gevaarlijk voor bezoekers'

Het Holocaust-monument in Berlijn brokkelt af. De uit elkaar vallende betonnen zuilen kunnen gevaar opleveren voor bezoekers. Dit heeft de Duitse krant SŁddeutsche Zeitung donderdag gemeld.

Lees meer

Hek om beplast oorlogsmonument

jan2014

Hek om beplast oorlogsmonument

De politie in Berlijn overweegt het nationale Holocaust-monument van Duitsland extra te beveiligen. Aanleiding is een video op YouTube, waarin te zien is hoe dronken feestgangers tijdens de jaarwisseling massaal tegen het monument plassen. Ook steken ze vuurwerk af en gaan ze op de blokken liggen.

Lees meer