TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Holocaustmonument Berlijn

Het Holocaust-Monument in Berlijn is een monument ter herinnering aan de vermoorde Europese Joden. Het monument is het centrale Duitse Holocaustgedenkteken, een plaats van herinnering aan en gedenken van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz gelegen monument bestaat uit het door Peter Eisenman ontworpen veld met betonblokken en een ondergronds informatiecentrum.

Het veld met betonblokken bestaat uit 2.711 betonblokken. De betonblokken variëren in hoogte van 20 centimeter tot 4,5 meter. Volgens ontwerper Peter Eisenman zal het monument een gevoel van desoriëntatie en isolement opwekken bij haar bezoekers. Hij probeert met dit gevoel de ervaringen van de Joodse bevolking duidelijk te maken.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mario Huinink & STIWOT
  • Foto's: Anne Bolijn (1, 2, 3), Ewoud van Eig (4, 5)

Gerelateerde boeken

Het kartel van de hel
Hitler, de Duitsers en de Holocaust
Nazi-Duitsland en de Joden
State Of Deception
De pianist
Hitlers Holocaust

mei2014

'Holocaust-monument Berlijn is gevaarlijk voor bezoekers'

Het Holocaust-monument in Berlijn brokkelt af. De uit elkaar vallende betonnen zuilen kunnen gevaar opleveren voor bezoekers. Dit heeft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung donderdag gemeld.

Lees meer

jan2014

Hek om beplast oorlogsmonument

De politie in Berlijn overweegt het nationale Holocaust-monument van Duitsland extra te beveiligen. Aanleiding is een video op YouTube, waarin te zien is hoe dronken feestgangers tijdens de jaarwisseling massaal tegen het monument plassen. Ook steken ze vuurwerk af en gaan ze op de blokken liggen.

Lees meer

  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 6 november 2012

Duitsers en de Holocaust

Gevraagd naar hun kennis van de uitroeiing van 6 miljoen Joden door de nazi’s antwoordden veel Duitsers na de oorlog dat ze daar niets van geweten hadden. Miljoenen van hen hadden in 1933 echter wel gestemd voor de openlijk antisemitische nazipartij en daarmee de basis gelegd voor wat is bekend komen te staan als de Holocaust. Wat wist de Duitse bevolking werkelijk van het lot van de Joden en hoe stond ze daar tegenover?

  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 13 april 2005

Het jodendom: een inleiding

In het kader van de Tweede Wereldoorlog wordt heel vaak gesproken over de jood, het jodendom. Wat houdt dat echter in? Wie of wat is een jood? Bestaat dé jood? Wat houdt de joodse religie in? Is het jodendom alleen maar een religie of zit er meer achter? In dit artikel proberen we u een inleiding op het jodendom te geven.