TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Kantoren Operatie T4

Op Tiergartenstraße 4 waren de kantoren van het bureau dat het euthanasieprogramma ‘Aktion T4’ (de naam is afgeleid van het adres) organiseerde.

Deze operatie hield de massamoord op psychiatrische patiënten en mensen in verzorgingshuizen in. Bijna 200.000 mensen zijn bij deze operatie vermoord, waarvan er 70.000 zijn vergast in zes geheime euthanasie-instituten: Grafeneck, Brandenburg, Hartheim, Pirna-Sonnenstein, Bernburg en Hadamar.
De kennis die hier mee is opgedaan werd gebruikt bij het opzetten van de vernietigingskampen Belzec, Treblinka en Sobibor. Ook een groot deel van het betrokken personeel werd hier opnieuw ingezet.

De gebouwen zijn verwoest gedurende de oorlog en gesloopt in 1950. Een monument wat bestaat uit een roestige gebogen gang en een plaquette in de stoep markeren de plaats en herdenken de slachtoffers. In een bushokje hangt een bord met nadere informatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Koos Winkelman (1, 5), Fedor de Vries (2, 3, 4)