Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Liberation Route Marker 114

LIBERATION ROUTE MARKER 114 - DE BRUG OF JE LEVEN

Het veroveren van de Brug bij Son was de taak van het 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division. Nadat de brug veroverd was zou het regiment doorstoten naar Eindhoven wat aan het einde van de eerste dag veroverd moest worden.

Toen de mannen aankwamen bij de brug werd deze echter opgeblazen door de Duitse bewakers die zich daarna snel uit de voeten maakten. De commandant van het 1st battalion, Major LaPrade, bedacht zich geen moment en dook het kanaal in en zwom naar de overkant, direct gevolgd door een aantal andere mannen. Ze vonden een roeiboot en al snel waren er genoeg soldaten overgezet om een verdedigingslinie te vormen. De mee gesprongen genisten van de 326th Airborne Engineers gingen direct aan het werk om een voetbrug te maken. Ze gebruikten daarvoor planken en ander bouwmateriaal dat door de lokale bevolking voor de Duitsers was verstopt en nu goed van pas kwam. Toen de gammele voetbrug af was stak het hele regiment bijna ťťn voor ťťn het kanaal over en ging op weg richting Eindhoven. Het was nu echter al zo laat geworden dat Colonel Sink, de commandant van het 506th, de aanval op Eindhoven uitstelde tot het weer licht werd.

Op 18 september waren de genisten de hele dag in touw om de restanten van de oude brug op te ruimen zodat de Britten direct aan de slag konden om een Bailey brug te bouwen. Dit is een brug die in korte tijd gebouwd kan worden van standaard componenten. Tegen 19:00 uur kwam de Britse hoofdmacht van het XXX Corps aan bij de brug en niet veel later arriveerden de eerste vrachtwagens met de brugdelen. De hele nacht werd er doorgewerkt en om 06:15 uur op 19 september was de brug klaar en konden de eerste voertuigen, de 2nd Household Cavalry op weg naar Nijmegen, direct gevolgd door de tanks van de Irish Guards.

Diezelfde avond vielen vijf of zes Panther tanks van de Duitse Panzerbrigade 107 de brug aan en ze wisten via een smal pad langs het kanaal tot op 50 meter van de brug door te stoten. Een 57mm anti-tank kanon van B-Battery van het 81ste AA/AT bataljon was net op tijd van het landingsterrein achter een jeep aan getrokken en raakte de voorste Panther. Deze vloog in brand en blokkeerde de weg voor de andere tanks, die moesten achteruit weer terug. De brug is gered.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)