TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Joods Oorlogsmonument Twijfelveld

Het monument herdenkt de Joodse slachtoffers uit Assen, die zijn omgekomen in Kamp Westerbork en de andere concentratiekampen in de periode 1940 - 1945.

Op het monument staan namen van de slachtoffers en de volgende tekst:

WIJ BLIJVEN GEDENKEN
DE OVERLEDENEN IN WESTERBORK,
EN DE WEGGEVOERDEN NAAR
DE CONCENTRATIEKAMPEN,
MEER DAN 500 ZONEN EN DOCHTEREN
ONZER GEMEENTE.

IN DE JAREN
5700-5705
1945-1940

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 600 Joodse personen overleden in kamp Westerbork. Tot en met 10 maart 1943 werden de stoffelijke overschotten van de overledenen bijgezet in individuele graven op de Joodse begraafplaats te Assen. Zo vonden 176 personen daar hun laatste rustplaats. Na deze datum werden de lichamen van de overledenen gecremeerd. De urnen zijn toen o.a. naar de Joodse begraafplaats in Diemen en Muiden gebracht. Na de oorlog bleek dat de graven van slechts twintig slachtoffers op de Joodse begraafplaats in Assen met een steen was ingericht. In overleg met de beheerder van de begraafplaats heeft de Oorlogsgravenstichting toen het inititatief genomen gedenkstenen met de namen van de andere slachtoffers op te richten. Oorspronkelijk was het de bedoeling de individuele graven te voorzien van een stichtingssteen, maar omdat niet van alle slachtoffers de exacte grafligging bekend was en er ernstig getwijfeld werd aan de juistheid van de grafregistraties, werd hiervan afgezien. De gedenkstenen, waarop 156 namen vermeld staan, zijn geplaatst in 1970.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)