TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Algemene Begraafplaats Maastricht

Op de Algemene Begraafplaats in Maastricht zijn Nederlandse en Belgische Oorlogsgraven, Oorlogsgraven van het Gemenebest, graven van burgerslachtoffers en Veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

Leon Jungschlšger
Leon Jungschlšger was een Nederlands zeeman en Militair.
In 1941 was hij Luitenant-ter-zee tweede klasse van de Marineluchtvaartdienst nam hij deel aan de Slag in de Javazee, in februari en maart 1942.
Na de overgave aan Japan week hij met het overgebleven deel van de luchtmacht uit naar AustraliŽ, later vertrok hij naar de Verenigde Staten. In Jackson werd Leon Jungschlšger hoofdinstructeur voor navigatie in een kamp voor oorlogsvliegers. Na promotie tot Kapitein-Luitenant ter zee werd hij commandant van dit opleidingsinstituut.
Als Commandant-navigator van een eskader van de Nederlandse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog keerde hij met dat eskader terug naar AustraliŽ. Daarvandaan nam hij met de Engelse en Amerikaanse luchtmacht deel aan vele bombardementen. Eind 1944 werd hij in Brisbane geplaatst bij de Netherlands Forces Intelligence Service (NEFIS); een Nederlandse militaire inlichtingendienst die tijdens de Tweede Wereldoorlog als doel had het verzamelen van inlichtingen met betrekking tot Nederlands-IndiŽ.
Hij is overleden op 19-04-1956 en ligt begraven in het ereveld met de Nederlandse Oorlogsgraven in Maastricht.

Monumenten
Op de Begraafplaats is een Monument voor Soldaten die omkwamen in de Eerste Wereldoorlog, een Algemeen Oorlogsmonument, een Monument voor burgerslachtoffers die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en een Monument voor de slachtoffers die vielen in Nederlands IndiŽ.

Joodse gedeelte
Op het Joodse gedeelte van deze Begraafplaats zijn Joodse Oorlogsgraven, Joodse Herdenkingsstenen en een Joods Monument voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Peter Clermonts