TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Oorlogsmonument Maastricht

Het Limburgs Oorlogsmonument te Maastricht is een bronzen beeldengroep, bestaande uit acht feestvierende mensenfiguren. Het beeld is geplaatst op een betonnen sokkel. Op de sokkel zijn versieringen aangebracht. In reliŽf worden afgebeeld: een blad, bloemranken, een ster, een haan, een Franse lelie en een klimmende leeuw. Voor het gedenkteken is een bronzen schaal geplaatst, waarin het bevrijdingsvuur kan worden ontstoken.
De figuren geven verschillende aspecten uit de oorlogstijd weer:
- de bevrijding door het Amerikaanse leger;
- de activiteiten van de verzetsorganisaties;
- de terugkeer van Nederlandse burgers uit gevangenschap;
- de vreugde om de herwonnen vrijheid;
- de hervatting van de arbeid voor de wederopbouw;
- de rouw om de oorlogsslachtoffers.

Vooraan staat een man die de ketens van zijn onderdrukking verbroken heeft. Naast hem maakt een Amerikaanse soldaat het V-teken ('Victory', ofwel overwinning). Links- en rechtsachter bevinden zich twee dansende kinderen. Achter de kinderen staan hun moeders, van wie er ťťn nog een geschrokken kind tegen zich aandrukt. Aan de andere kant een arbeider met een hamer in zijn handen. Hij beeldt onverzettelijkheid en de wil tot wederopbouw uit. Daarnaast een afgewende, treurende vrouw die leed en rouw uitbeeldt.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ronald Stassen
  • Foto's: Luc Bertrand