TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Fairey Battle Bomber P 2204 PH-F Veldwezelt

Monument ter herdenking van de vliegeniers van de Fairey Battle Bomber P 2204 PH-F van 12 (B) Squadron RAF die omkwamen bij een aanval op de bruggen van het Albertkanaal op 12 mei 1940.
Flying Officer Donald Edward Garland (piloot) 21 jaar
Sergeant Thomas Gray (waarnemer) 26 jaar
LAC Lawrence Royston Reynolds (radio operator/boordschutter) 20 jaar.

Op 10 mei 1940 viel de brug over het Albertkanaal in Veldwezelt onbeschadigd in Duitse handen, zodat de Wehrmacht snel België kon binnenrukken. In een poging om deze opmars te stuiten, voerden op 12 mei 1940 Britse "Fairey Battle"-vliegtuigen van het 12de (B) Squadron hier een aanval uit.
Drie vliegtuigen, onder het bevel van Flying Officer D.E. Garland, hadden als taak de brug in Veldwezelt te vernietigen. Van twee ervan overleefde de bemanning de opdracht niet: beide bommenwerpers werden neergehaald door Duitse jagers en door luchtafweergeschut.
F/0 D. Garland, Sergeant T. Gray en Leading Aircraftman L. R. Reynolds lieten het leven in de onmiddellijke omgeving van de brug. Ze werden begraven in Lanaken. In 1949 werden hun lichamen overgebracht naar het "British Military Cemetery" in Heverlee.
F/O Garland en Sgt. Gray kregen postuum het "Victoria Cross" toegekend, de hoogste Britse militaire onderscheiding. Op 12 mei 1990 werd, in aanwezigheid van verwanten van de gesneuvelde bemanning, dit monument onthuld door "The Wickenby Register", de vereniging van oudgedienden van het N° 12 (B) RAF Squadron.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge
  • Informatiebord

50.859209, 5.639853