TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Liberation Route Marker 203

LIBERATION ROUTE MARKER 203

GOED OF FOUT, WE ZIJN VOORAL MENSEN

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij NormandiŽ en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier ťťn van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats.

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem en Nijmegen. Op vele locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van ťťn of meerdere personen in de jaren í44-í45. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden via het tabblad downloads op de website. Het is ook mogelijk een mp3-speler te huren met de verhalen. De mp3-spelers zijn te huur bij VVV NL Shop Arnhem, VVV NL Shop Nijmegen / Nijmeegs Uitburo, Airborne Museum ĎHartensteiní en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com & Liberationroute.com
  • Foto's: Jeroen Koppes

29feb

Opera op Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn

Sopranen vertolken de verhalen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tussen de graven. In het Limburgse dorp liggen meer dan 31.000 Duitse militairen begraven.

Lees meer

15feb

De Kunst van Vrijheid

Indrukwekkende tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, museum Bevrijdende Vleugels in Best en het Biesbosch MuseumEiland is vanaf maart 2020 ťxtra bijzonder. In het kader van í75 jaar vrijheidí zorgen tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars voor een unieke beleving bij deze locaties. De kunst gaat een bijzondere verbinding aan met de locatie en haar verhalen waardoor je ťcht op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Met ĎDe Kunst van Vrijheidí laat Brabant Remembers niet alleen de impact zien van de Tweede Wereldoorlog toen, maar ook de relevantie ervan voor nu en voor morgen. Tickets zijn vanaf 4 februari online verkrijgbaar.

Lees meer

  • Artikel door Maarten C. Hoff
  • Geplaatst op 15 maart 2020

Bevrijding van Oost- en Noord-Nederland

Het is zonneklaar dat zestig jaar na dato het nodige geschreven is over de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland. Zeer leesbare en dikwijls uitstekend gedetailleerde documenten op basis van primaire bronnen heeft deze periode opgeleverd. Mijn bedoeling met deze bundel is bescheiden te blijven en dat doe ik door een samenvatting van deze strijd te geven waarbij vooral de samenhang van de diverse gevechtstonelen wordt benadrukt.

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 22 september 2003

Duitse Heer, de Duitse landmacht

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 3 mei 2005

Fall Gelb, het Duitse offensief in het Westen

Lange tijd leek het er op dat in het Westen van Europa de oorlog een schimmenoorlog zou blijken, een 'phoney war'. Deze ogenschijnlijke stilte voor de storm werd bruut doorbroken op 10 mei 1940 toen Duitse troepen de aanval in het Westen openden door het tot uitvoer brengen van Fall Gelb, Operatie Geel. Het doel van deze operatie was in ťťn klap Nederland, BelgiŽ en Luxemburg te bezetten en de Franse Maginot linie te omzeilen. In de direct op Fall Gelb volgende Fall Rot, Operatie Rood werd vervolgens Frankrijk binnen gevallen. Door de bezetting van Nederland, BelgiŽ, Luxemburg en Frankrijk probeerde Adolf Hitler een goede uitgangspositie te bereiken om Engeland vervolgens op de knieŽn te krijgen.

  • Artikel door Bob Erinkveld
  • Geplaatst op 3 februari 2010

Hitlerjugend

De Hitlerjugend was de jeugdorganisatie van de NSDAP. Uiteindelijk werd vrijwel de gehele Duitse jeugd (behalve Joden) in deze organisatie gemobiliseerd en werden ze daarin vanaf een leeftijd van tien jaar zowel geestelijk als fysiek gevormd volgens de idealen van de nazi's. De geestelijke ('intellectuele') vorming werd gebruikt voor indoctrinatie van de jeugd op nationaalsocialistische leest, terwijl het fysieke aspect zich voornamelijk richtte op paramilitaire training. De jeugd zou klaargestoomd worden voor een toekomst waarin ze als volgzame en goed getrainde soldaten het Derde Rijk van Hitler zouden dienen.