TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Expositie Glider Collection Wolfheze

Geschiedenis
Al op jonge leeftijd raakte Paul Hendriks (1961) in aanraking met militaire voorwerpen die hij in de schuur van zijn vader vond. Zijn interesse in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog was hiermee gewekt. Beginjaren í70 legde hij samen met zijn broer de basis voor een verzameling, waarbij vooral de Geallieerde kant hun aandacht had. Na een aantal jaren waarin de verzamelwoede afnam, pakte hij het begin jaren í90 weer op. De focus kwam nu vooral te liggen op de enorme aantallen zweefvliegtuigen die in september 1944 vanuit Engeland naar de landingsterreinen vlogen. Rond de eeuwwisseling werd hem gevraagd een deel van zijn verzameling tentoon te stellen in Museum Vliegbasis Deelen. Toen in 2009 op Chaletpark "De Lindenhof" in Wolfheze een grote schuur beschikbaar kwam, kon hij zijn wens van een eigen expositieruimte realiseren. De stukken die tot dan toe in Deelen te zien waren werden naar Wolfheze overgebracht, aangevuld met veel nieuwe objecten die tot dan toe nog niet onder het grote publiek bekend waren.

Bijzonderheden
Eťn van de meest in het oog springende objecten is de romp van een Horsa zweefvliegtuig. Hiermee legde hij de basis voor de expositie zoals die vandaag de dag te zien is. Het object geeft de bezoeker een idee van de grote krachtsinspanning van de Britse oorlogsindustrie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast deze romp is ook een substantieel deel van een Amerikaanse Waco zweefvliegtuig tentoongesteld.

In het museum bevindt zich verder een stoel uit de cockpit van een Hamilcar zweefvliegtuig. Op zondag 17 september 1944, zat sergeant Charles W. Winkworth op deze stoel, toen het zweefvliegtuig waarin hij zat bij de landing over de kop sloeg. Bij dit ongeluk sneuvelde de sergeant, waarna hij in de directe nabijheid een veldgraf kreeg. In wintermaanden van 1944 op Ď45 is dit graf verloren gegaan, waardoor Winkworth tot op heden ťťn van de vermiste militairen van de slag om Arnhem is. In de nabije toekomst zal er verder historisch onderzoek naar zijn persoon worden verricht.

Waarom bezoeken?
Als je een beeld wilt vormen van de omvang van de luchtlandingen in september 1944 is deze expositie zeker een bezoek waard. Paul vertelt graag over zijn immer voortdurende zoektocht naar alles wat met dit aspect van operatie Market Garden te maken heeft. Bovendien bevindt de expositie zich op loopafstand van de luchtlandingsterreinen. Een bezoek aan zijn expositie is een goede aanvulling op het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek.

Locatie
De expositie bevindt zich op Chaletpark "De Lindenhof", aan de rand van Landing Zone S. Op loopafstand bevinden zich verschillende bezienswaardigheden. Vooral tijdens de eerste dagen van de slag om Arnhem was dit gebied het toneel van hevige gevechten. De Jeeptunnel onder de spoorlijn, het Glider-monument en het Airborne Monument Wolfheze herinneren hieraan. Wie bereid is iets verder door te lopen zal verschillende schuttersputten uit de slag om Arnhem vinden. De Schuttersputjes Hoofdkwartier 4de Parachute Brigade zijn hiervan een voorbeeld.

De toekomst
Momenteel worden er plannen in gang gezet om de expositieruimte verder te verbeteren. Vooral op het gebied van klimaatbeheersing zal er ťťn en ander verder worden verbeterd. De schuur zal moeten worden geÔsoleerd, maar het aanblik vanaf de buitenkant zal zoveel mogelijk bewaard blijven. Ook de historische onderzoeken naar de tentoongestelde objecten zullen de komende jaren verder worden geÔntensiveerd.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jeroen Niels, STIWOT (13-03-2013)
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

52.006663, 5.798222

Fotoreportage Glider Collection Wolfheze

mrt2023

Fotoreportage Glider Collection Wolfheze

In de winter zijn veel kleinere musea gesloten. Nu het voorjaar begint, komt daar verandering in. Zo opende het museum Glider Collection Wolfheze op zaterdag 25 maart de deuren voor de eerste keer dit seizoen. De winterperiode was goed benut om de nodige uitbreidingen en verbeteringen door te voeren. We maakten de volgende reportage:

Lees meer

Glider Collection Wolfheze weer geopend

mrt2017

Glider Collection Wolfheze weer geopend

Op zaterdag 25 maart gingen bij Glider Collection Wolfheze de deuren voor de eerste keer dit jaar weer open.

Lees meer