TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gesneuvelden Vrijwillige Landstorm

Het monument getiteld "Als 't moet" dient als eerbetoon aan de gesneuvelden van de Vrijwillige Landstorm bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is gemaakt ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het Korps Nationale Reserve en toont symbolisch de bereidheid van de burger (een man met spade in de grond en zijn geweer op de rug) om bij dreiging de overheid hulp te bieden.

De Vrijwillige Landstorm werd opgericht bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Deze militaire eenheid werd gevormd om de grote stroom vrijwilligers, die Nederland wilden helpen beschermen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in goede banen te leiden en een plek te geven binnen de krijgsmacht. Deze vrijwilligers werden ingedeeld in de Vrijwillige Landstorm en trainden in hun vrije tijd. Ook na WO1 bleven de eenheden bestaan. In 1939 bestond de Vrijwillige Landstorm uit 90.000 vrijwilligers, waarvan ruim de helft werd gemobiliseerd. Velen namen ook daadwerkelijk deel aan de strijd in de meidagen van 1940 en onder hen waren de nodige gesneuvelden te betreuren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Arjan Vrieze
  • Foto's: Patrick Molders (1), Arjan Vrieze (2, 3, 4, 5)

51.955434, 5.600463

Sobere en besloten 4 mei-herdenking op Grebbeberg

apr2021

Sobere en besloten 4 mei-herdenking op Grebbeberg

RHENEN - De herdenking op 4 mei op de Grebbeberg in Rhenen zal dit jaar opnieuw in besloten kring plaatsvinden. Vanwege de coronamaatregelen zijn er maar enkele genodigden bij de plechtigheid.

Lees meer

Gesneuvelden Tweede Wereldoorlog herbegraven

apr2021

Gesneuvelden Tweede Wereldoorlog herbegraven

Op het Militair Ereveld Grebbeberg zijn gisteren de stoffelijke resten herbegraven van 3 militairen. Zij sneuvelden tijdens de Duitse inval in mei 1940. De graven van de soldaten Eduard Michels, Johannes Bronswijk en Ferdinand Leers stonden op de nominatie om te worden geruimd. Op verzoek van de Oorlogsgravenstichting zijn ze daarom overgebracht naar het Ereveld Grebbeberg.

Lees meer