TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument gesneuvelden van de Vrijwillige Landstorm

Het monument getiteld "Als 't moet" dient als eerbetoon aan de gesneuvelden van de Vrijwillige Landstorm bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is gemaakt ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het Korps Nationale Reserve en toont symbolisch de bereidheid van de burger (een man met spade in de grond en zijn geweer op de rug) om bij dreiging de overheid hulp te bieden.

De Vrijwillige Landstorm werd opgericht bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Deze militaire eenheid werd gevormd om de grote stroom vrijwilligers, die Nederland wilden helpen beschermen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in goede banen te leiden en een plek te geven binnen de krijgsmacht. Deze vrijwilligers werden ingedeeld in de Vrijwillige Landstorm en trainden in hun vrije tijd. Ook na WO1 bleven de eenheden bestaan. In 1939 bestond de Vrijwillige Landstorm uit 90.000 vrijwilligers, waarvan ruim de helft werd gemobiliseerd. Velen namen ook daadwerkelijk deel aan de strijd in de meidagen van 1940 en onder hen waren de nodige gesneuvelden te betreuren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

29apr

WOII in foto's: Langs de Grebbelinie viel ineens wat te beleven

PROVINCIE UTRECHT - Zo'n dertig Nederlandse militairen van twee verschillende bloedgroepen oefenen samen bij Rhenen. De genie verplaatst een bijna vier ton wegend kanon van de artillerie over de Rijn. Ze bereiden zich voor op een mogelijke aanval van Duitsland.

Lees meer

18apr

Herdenking oorlog op tv en online

De militaire herdenking op de Grebbeberg en de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen op 4 mei zijn dit jaar alleen via internet of op televisie te volgen.

Lees meer