Monument gesneuvelden van de Vrijwillige Landstorm

Het monument getiteld "Als 't moet" dient als eerbetoon aan de gesneuvelden van de Vrijwillige Landstorm bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is gemaakt ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het Korps Nationale Reserve en toont symbolisch de bereidheid van de burger (een man met spade in de grond en zijn geweer op de rug) om bij dreiging de overheid hulp te bieden.

De Vrijwillige Landstorm werd opgericht bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Deze militaire eenheid werd gevormd om de grote stroom vrijwilligers, die Nederland wilden helpen beschermen bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in goede banen te leiden en een plek te geven binnen de krijgsmacht. Deze vrijwilligers werden ingedeeld in de Vrijwillige Landstorm en trainden in hun vrije tijd. Ook na WO1 bleven de eenheden bestaan. In 1939 bestond de Vrijwillige Landstorm uit 90.000 vrijwilligers, waarvan ruim de helft werd gemobiliseerd. Velen namen ook daadwerkelijk deel aan de strijd in de meidagen van 1940 en onder hen waren de nodige gesneuvelden te betreuren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

aug2018

Ceremonie op Ereveld voor gesneuvelde vrijwilligers WOII

[RHENEN] Het Korps Nationale Reserve eert elk jaar de gesneuvelde vrijwilligers van de Tweede Wereldoorlog†bij het monument 'Als 't Moet' op het Militair Ereveld Grebbeberg. Het was tijdens deze herdenking op 4 augustus†104 jaar geleden dat de Nederlandse regering besloot de Vrijwillige Landstorm op te richten om het land te helpen beschermen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lees meer

mei2018

Zeeuwse sergeant Tweede Wereldoorlog herbegraven bij zijn kameraden

Veel ceremonie voor een Zeeuwse soldaat die werd herbegraven. Jan Molhoek uit Schore vond zijn laatste rustplaats op Militair Ereveld Grebbeberg

Lees meer