TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Kunstenaarsverzet & Narcissenproject

Dit monument bevindt zich aan de Plantage Westermanlaan en is opgedragen aan verzetsman Gerrit van der Veen.

Beeldhouwer Gerrit van der Veen, oprichter van het blad ‘De Vrije Kunstenaar’ was samen met een groep vrienden actief in het verzet. Naast het overvallen van de Landsdrukkerij in Den Haag waar hij duizenden echte en blanco persoonsbewijzen in bezit kreeg, maakte hij talloze valse documenten en stempels.

Op 27 maart 1943 pleegde een groep verzetsmensen onder leiding van van der Veen een gewapende overval op het Amsterdamse bevolkingsregister. Bij deze actie ontstond er door een ontploffing een brand in een deel van het gebouw. De toegesnelde brandweer trachtte de brand te blussen waarbij een groot deel van de kaartenbakken van het register door het water onleesbaar gemaakt werd.
Uiteindelijk werden twaalf leden van de verzetsgroep opgepakt en geëxecuteerd op 1 juli 1943.
Gerrit van der Veen wist te ontkomen aan de Duitsers en ging onverminderd door met zijn verzetsacties.

Op 1 mei 1944 raakte van der Veen gewond bij een overval op het Huis van bewaring aan de Weteringsschans. Na een vuurgevecht, werd hij in de rug door een kogel getroffen. Wederom wist van der Veen te ontkomen en dook onder. De Duitsers zette de zoektocht naar hem onverminderd voort en uiteindelijk werd hij op 10 juni 1944 door de Duitsers gevonden. Samen met drie vrienden werd Gerrit van der Veen in de duinen bij Wassenaar gefusilleerd.

De tekst op het monument luidt:
KUNSTENAARSVERZET 1940-1945

‘WAT DOE JIJ,
NU JE LAND WORDT GETRAPT EN GEKNECHT…
GERRIT VAN DER VEEN’.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig, Dick de Bruijne
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2, 3), Willem Visser (4, 5)

Gerelateerde boeken

En verpletterd wordt het juk
Walraven van Hall
Gerrit-Jan van der Veen, een doodgewone held

52.36556, 4.913697