TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Robert Cole Monument

Tekst volgens bordje bij monument:

Vol moed en met gevaar voor eigen leven, verdergaand dan zijn plicht, voerde Lt. Col. Cole op 11 juni 1944 zijn battalion aan bij een aanval op de laatste 4 bruggen op de weg naar Carentan (F) toen zijn eenheid onder vuur kwam te liggen door vijandig geweer-, machinegeweer-, mortier- en artillerie vuur. Hij nam het geweer en bajonet van een gevallen soldaat en leidde zijn eenheid over open terrein door een kogelregen naar de vijandige posities in de eerste bajonet-aanval van de Tweede Wereldoorlog. Zijn heldhaftig en dapper optreden inspireerde zijn manschappen en de vijand werd verslagen.

Lt. Col. Cole's uitstekende leiderschap verdient de grootste lof. Hij is hiervoor geŽerd met de hoogste onderscheidingen: de Medal of Honor, het Purple Heart en de French Croix de Guerre with Palm. Lt. Col. Robert G. Cole heeft de actie in Carentan overleefd. Hij sneuvelde tijdens operatie Market-Garden op 18 september 1944 toen hij op het terrein dat zich achter u bevindt werd doodgeschoten door een Duitse sluipschutter. Lt. Col. Robert G. Cole ligt begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten: Blok B, rij 15, graf 27.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Jeroen Koppes (1), Jhonny Bastiaensen (2, 3, 4, 5)

Gerelateerde video's

Gerelateerde boeken