Locatie & Monument De Woeste Hoeve

In maart 1945 werden na aanleiding van een aanslag op de hoogste politie- en SS-chef in Nederland, Hans Albin Rauter, nabij de herberg De Woeste Hoeve bij Hoenderloo, 117 mensen gefusilleerd als represaillemaatregel. De mannen waren Todeskandidaten, afkomstig uit diverse gevangenissen in het land.

De 117 slachtoffers werden aanvankelijk begraven op de nabij gelegen begraafplaats in Ugchelen, waar nu nog een viertal slachtoffers liggen aan ‘het Woeste Hoevelaantje’.

Op de plaats van de aanslag verscheen kort na de bevrijding een eenvoudig monument, een houten kruis met een houten bordje met de tekst ‘Op 8-3-’45 werden hier 117 Vaderlanders door de Duitsche overweldigers, op gruwzame wijze vermoord.’

Pas in 1992 werd het huidige monument onthuld, een houten kruis met daarachter een door metaal omlijste glazen gedenkplaat met in alfabetische volgorde de namen van de 116 bekende slachtoffers (één van de slachtoffers is nog onbekend, de Poolse piloot Czeslaw Oberdak werd recent geďdentificeerd als slachtoffer). Het kruis en de glazen plaat worden omgeven door een metalen constructie van pijpen.
Tekst op het Monument:

"IN DE OCHTEND VAN 8 MAART 1945
WERDEN ZIJ OP DEZE PLAATS
DOOR DE DUITSE BEZETTER UIT WRAAK VERMOORD"

In het pad naar het monument ligt een gedenksteen met een gedicht van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer.
Dietrich Bonhoeffer was een Duitse theoloog die vanaf 1933 deelnam aan de strijd tegen het Nationaal-Socialisme. Hij was zeer nauw betrokken bij een verzetsbeweging en werd op 9 april 1945 in het Concentratiekamp Flössenburg vermoord.

Tekst bij het Monument op het wandelpad:

ALS JE VAN IEMAND HOUDT
EN JE BENT VAN DIEGENE GESCHEIDEN
KAN NIETS DE LEEGTE VULLEN
JE MOET DAT NIET PROBEREN

JE MOET EENVOUDIG AANVAARDEN EN VOLHARDEN
DAT KLINKT ERG HARD
MAAR HET IS OOK EEN GROTE TROOST
WANT ZOLANG DE LEEGTE WERKELIJK LEEG BLIJFT
BLIJF JE DAARDOOR MET ELKAAR VERBONDEN

DIETRICH BONHOEFFER

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster & René ten Dam
  • Foto's: Arjan Vrieze

10mrt

Herdenking Woeste Hoeve, 74 jaar na dato

Bij de Woeste Hoeve in Beekbergen zijn vrijdag de 117 slachtoffers van een grootschalige executie tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. De jaarlijkse herdenking trok tientallen belangstellenden.

Lees meer

jun2018

De schaduw van de Woeste Hoeve

Het waren losse beelden, flarden herinneringen aan iets wat in haar jeugd gebeurd was. Maar wat dat 'iets' nou precies was. Totdat Ria een hoorcollege over de Tweede Wereldoorlog bijwoonde. Over de Woeste Hoeve ging het en opeens vielen een aantal stukken van de puzzel op hun plaats.

Lees meer

Lees meer (9)