TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Locatie & Monument De Woeste Hoeve

In maart 1945 werden na aanleiding van een aanslag op de hoogste politie- en SS-chef in Nederland, Hans Albin Rauter, nabij de herberg De Woeste Hoeve bij Hoenderloo, 117 mensen gefusilleerd als represaillemaatregel. De mannen waren Todeskandidaten, afkomstig uit diverse gevangenissen in het land.

De 117 slachtoffers werden aanvankelijk begraven op de nabij gelegen begraafplaats in Ugchelen, waar nu nog een viertal slachtoffers liggen aan Ďhet Woeste Hoevelaantjeí.

Op de plaats van de aanslag verscheen kort na de bevrijding een eenvoudig monument, een houten kruis met een houten bordje met de tekst ĎOp 8-3-í45 werden hier 117 Vaderlanders door de Duitsche overweldigers, op gruwzame wijze vermoord.í

Pas in 1992 werd het huidige monument onthuld, een houten kruis met daarachter een door metaal omlijste glazen gedenkplaat met in alfabetische volgorde de namen van de 116 bekende slachtoffers (ťťn van de slachtoffers is nog onbekend, de Poolse piloot Czeslaw Oberdak werd recent geÔdentificeerd als slachtoffer). Het kruis en de glazen plaat worden omgeven door een metalen constructie van pijpen.
Tekst op het Monument:

"IN DE OCHTEND VAN 8 MAART 1945
WERDEN ZIJ OP DEZE PLAATS
DOOR DE DUITSE BEZETTER UIT WRAAK VERMOORD"

In het pad naar het monument ligt een gedenksteen met een gedicht van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer.
Dietrich Bonhoeffer was een Duitse theoloog die vanaf 1933 deelnam aan de strijd tegen het Nationaal-Socialisme. Hij was zeer nauw betrokken bij een verzetsbeweging en werd op 9 april 1945 in het Concentratiekamp FlŲssenburg vermoord.

Tekst bij het Monument op het wandelpad:

ALS JE VAN IEMAND HOUDT
EN JE BENT VAN DIEGENE GESCHEIDEN
KAN NIETS DE LEEGTE VULLEN
JE MOET DAT NIET PROBEREN

JE MOET EENVOUDIG AANVAARDEN EN VOLHARDEN
DAT KLINKT ERG HARD
MAAR HET IS OOK EEN GROTE TROOST
WANT ZOLANG DE LEEGTE WERKELIJK LEEG BLIJFT
BLIJF JE DAARDOOR MET ELKAAR VERBONDEN

DIETRICH BONHOEFFER

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Jan Koster & Renť ten Dam
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

Van Leningrad tot Berlijn
Nederland en de Tweede Wereldoorlog
De ploert Hanns Albin Rauter en de correcte ambtenaar Wilhelm Harster
Mineke uit Rijssen herdenkt haar vader in De Woeste Hoeve

mrt2020

Mineke uit Rijssen herdenkt haar vader in De Woeste Hoeve

Elk jaar op 8 maart staat Mineke ten Hove-Dommerholt uit Rijssen in de Woeste Hoeve. Daar, op een kille dag in 1945, eindigde 75 jaar geleden abrupt het leven van haar vader en 116 andere Nederlandse verzetsstrijders. Ze werden uit wraak door de Duitsers gefusilleerd. ĄHet mooiste wat hij me heeft gegeven, is zijn karakter.Ē

Lees meer

Herdenking Woeste Hoeve, 74 jaar na dato

mrt2019

Herdenking Woeste Hoeve, 74 jaar na dato

Bij de Woeste Hoeve in Beekbergen zijn vrijdag de 117 slachtoffers van een grootschalige executie tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. De jaarlijkse herdenking trok tientallen belangstellenden.

Lees meer

Lees meer (9)