TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Ministerie van Luchtvaart

Het Ministerie van Luchtvaart werd opgericht in april 1933. Het ministerie onder leiding van Hermann Göring had vanaf mei 1933 zowel de burgerluchtvaart als de luchtmacht in portefeuille. Zodoende ontstond de noodzaak voor een nieuw gebouw voor het ministerie waarvoor in december 1934 opdracht werd gegeven aan Ernst Sagebiel.

In oktober 1935 waren de eerste 1.000 kantoren van het ministerie klaar voor gebruik. In totaal koste de bouw van het enorme ministerie met 2.000 kantoren, verschillende vergaderzalen en een parkeergarage voor 240 auto's minder dan 15 maanden.

Het ministerie heeft de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorstaan en is nog altijd één van de grootste gebouwen van Berlijn.

Na de oorlog werd het gebouw in gebruik genomen door de Russen en werd hier de militaire administratie bijgehouden. Op dit moment doet het gebouw dienst als het Ministerie van Financiën. Het gebouw ademt een sfeer van kilheid uit, een kilheid die kenmerkend is voor de herinneringen aan het Derde Rijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mario Huinink & STIWOT
  • Foto's: Mario Huinink (1), Fedor de Vries (2) & Rob Korteland (3,4)

Gerelateerde boeken

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 14 maart 2015

Duitse Oberkommando der Luftwaffe (OKL)

  • Artikel door Gerd Van der Auwera
  • Geplaatst op 29 juli 2005

Göring, Hermann

Hermann Wilhelm Göring werd op 12 januari 1893 geboren in het Marienbadsanatorium in Rosenheim, een klein stadje vijfenzestig kilometer ten zuiden van München. Zijn ouders waren Franziska Tiefbrunn en de oudere Heinrich Ernst Göring, de consul-generaal op Haïti. Omdat zijn moeder na enkele maanden Duitsland verliet om zich weer bij haar man te voegen, werd de kleine Hermann gedurende drie jaar ondergebracht bij een gezin in Fürth. Toen zijn vader met pensioen ging in 1896, keerde Hermann terug naar zijn ouders. Hij kon het zijn ouders echter maar moeilijk vergeven dat ze hem hadden achtergelaten. Vooral voor zijn vader, die na zijn pensioen een verbitterde alcoholverslaafde werd, kon hij weinig respect opbrengen.

  • Artikel door Auke de Vlieger
  • Geplaatst op 9 april 2015

Slag om Berlijn

Al in de zomer van 1943 kwam voor de soldaten van het Rode Leger een ding vast te staan: zij zouden koste wat kost de oorlog eindigen in Berlijn. De verovering van de Duitse hoofdstad werd beschouwd als een welverdiende prijs, als de passende slotfase van een ongekend wrede en bloedige oorlog.

Lees meer (1)