TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ministerie van Luchtvaart

Het Ministerie van Luchtvaart werd opgericht in april 1933. Het ministerie onder leiding van Hermann Göring had vanaf mei 1933 zowel de burgerluchtvaart als de luchtmacht in portefeuille. Zodoende ontstond de noodzaak voor een nieuw gebouw voor het ministerie waarvoor in december 1934 opdracht werd gegeven aan Ernst Sagebiel.

In oktober 1935 waren de eerste 1.000 kantoren van het ministerie klaar voor gebruik. In totaal koste de bouw van het enorme ministerie met 2.000 kantoren, verschillende vergaderzalen en een parkeergarage voor 240 auto's minder dan 15 maanden.

Het ministerie heeft de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorstaan en is nog altijd één van de grootste gebouwen van Berlijn.

Na de oorlog werd het gebouw in gebruik genomen door de Russen en werd hier de militaire administratie bijgehouden. Op dit moment doet het gebouw dienst als het Ministerie van Financiën. Het gebouw ademt een sfeer van kilheid uit, een kilheid die kenmerkend is voor de herinneringen aan het Derde Rijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mario Huinink & STIWOT
  • Foto's: Mario Huinink (1), Fedor de Vries (2) & Rob Korteland (3,4)

Gerelateerde boeken