Russische Gedenkteken (Tiergarten)

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden er in Berlijn drie officiŽle Russische gedenktekens opgericht. Dit waren het Russische Gedenkteken (Treptower Park), het Russische Gedenkteken (Schönholzer Heide) en het Russische Gedenkteken (Tiergarten). Aangezien het Russische Gedenkteken (Tiergarten) in het centrum van Berlijn ligt is dit het drukst bezochte Russische gedenkteken in Berlijn.

De Russische gedenktekens zijn niet alleen monumenten maar ook oorlogsbegraafplaatsen. In de achtertuin van het Russische Gedenkteken (Tiergarten) rusten naar schatting 2.000 tot 2.500 Russische soldaten. Zo herdenkt het Russische Gedenkteken (Tiergarten) niet alleen de overwinning maar vooral de ongeveer 80.000 Russische soldaten die de Slag om Berlijn niet overleefd hebben.

Het gedenkteken werd op 11 november 1945 ingewijd. Links en rechts van het gedenkteken staan T-34/76 tanks en ML-20 152mm houwitsers. De opgestelde tanks zouden de eerste tanks geweest zijn die Berlijn bereikten. Het gedenkteken zelf is gemaakt van marmeren blokken. Deze marmeren blokken zijn volgens onbevestigde bronnen afkomstig uit de overblijfselen van de Oude Rijkskanselarij en de Nieuwe Rijkskanselarij.

Het gedenkteken bevindt zich aan de Strasse des 17. Juni op loopafstand van de Siegessšule en de Brandenburger Tor. Dit is de locatie van de door Albert Speer ontworpen kruising van de Oost-West-As en de Noord-Zuid-As van Wereldhoofdstad Germania.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mario Huinink
  • Foto's: Mario Huinink (1) & Fedor de Vries (2,3,4)

Gerelateerde boeken

Berlijn
De laatste dagen van Berlijn
The Road to Berlin
Marshal Zhukov at the Oder