TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zoologischer Garten Berlin

De Zoologischer Garten Berlin werd geopend in 1844. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de dierentuin zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen en heftige gevechten tijdens de Slag om Berlijn in april-mei 1945. Nog geen 100 van de 3.500 dieren overleefden. De zoo werd na de oorlog al spoedig heropend. Enkel het giraffenverblijf, het aquariumgebouw en zowel de entree met de olifantenpoort als de leeuwenpoort werden in oorspronkelijke staat hersteld.

Op het dierentuinterrein bevindt zich een gedenksteen voor aquariumgebouwdirecteur dr. Oskar Heinroth, die kort na de oorlog stierf aan lichamelijke verzwakking, en zijn vrouw, dr. Katherina Heinroth, de eerste naoorlogs directeur van de dierentuin. Er is ook een gedenksteen voor de Joodse aandeelhouders die onteigend en vervolgd werden tijdens de nazi-periode.

Van de Zoo-Flaktoren, één van de drie grote betonnen luchtafweergeschuttorens die Berlijn telde, die zich op het tegenwoordige terrein van de zoo bevond, resteren geen sporen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Oorlogszone Zoo