TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Halifax Mk.V s/n DK259 WL-L

In de driehoek Hengelo, Enschede en Boekelo staat aan de Kwinkelerweg, vlak voor de kruising met het Molenveld, een mooi klein monument ter nagedachtenis aan de neergestorte Halifax Mk.V s/n DK259 WL-L.

Op 29 september 1943 kwam het toestel neer vlak bij de Kwinkelerweg. Op 29 september 2013 is het monument onthuld. Bij het monument bevinden zich ook een gastenboek en een mooie map met het verhaal van dit toestel en zijn bemanning, geÔllustreerd met verschillende foto's.

Op het monument wordt de zingeving aangegeven met de volgende tekst:

"Laten wij nooit onze bevrijders vergeten, die solidair waren met ons en bereid waren grote offers te brengen in de strijd voor de vrijheid"

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Leo G. Lensen
  • Foto's: Leo G. Lensen

sep2018

Tentoonstelling Boekelo en Usselo in de Tweede Wereldoorlog

De Halifax DK-259 vertrok 29 september 1943 vanuit Engeland voor een bombardementsvlucht op het Duitse Bochum. Boven Hengelo werd de Canadeze bommenwerper aangeschoten door de Duitse nachtjager van Prinz zur Lippe-Weissenfeld. Een gedeelte van de bommen werden boven bij Haaksbergen afgeworpen. Het toestel stortte met de resterende bommenlast aan boord neer aan de Kwinkelerweg in Boekelo. Twee van de bemanningsleden kwamen om bij de crash, vier werden gevangengenomen. De Amerikaanse piloot wist met hulp van het verzet uit handen van de Duitsers te blijven en keerde via de Belgische pilotenlijn Comete via Gibraltar terug naar Engeland.

Lees meer