TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ripperda Kazerne Haarlem

De Ripperda Kazerne is een voormalige kazerne van de Cavalerie in Haarlem, de voormalige kazerne is te vinden aan de Kleverlaan in Haarlem-Noord.
Op het terrein waar ooit de kazerne gevestigd was, bevinden zich nu woningen en kleine kantoorruimten. Het terrein heet tegenwoordig "De Ripperda".

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er op het terrein Barakkenkamp Cavalerieterrein gebouwd voor het 21e Landweerbataljon.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op de Ripperda Kazerne de Kraftfahr Ausbildungs- und Sammelstelle van de Luftgau Holland ondergebracht. Deze verzorgde de opleiding voor chauffeurs en monteurs voor de Luftwaffe.
De garages en werkplaatsen van de kazerne waren zeer bruikbaar. Dat gold tevens voor het Nederlandse burgerpersoneel van de kazerne, die ook in dienst genomen werden.
In april 1944 werden er tevens onderdelen van de Kriegsmarine op de kazerne gelegerd.
Na de bevrijding kwamen er onderdelen van het Korps Motortransport Nederland, dat in augustus 1945 verder ging onder de naam Korps Aan- en Afvoer Troepen.

Ook werden er kort na de oorlog oorlogsvrijwilligers voor de strijd in Nederlands-IndiŽ opgeleid. Van 1980-1992 was deze kazerne het thuis van de Militaire Koksschool van het regiment Intendance troepen. Daarnaast was de kazerne vanaf 1989 het thuis van 420 Infanteriebeveiligingscompagnie regiment van Heutsz. In mei 1992 is de kazerne afgestoten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Isla & Carly Watkins
  • www.stelling-amsterdam.nl
  • www.jeoudekazernenu.nl