TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Verzetsstrijders Terbregge

Dit monument is opgericht ter nagedachtenis van drie verzetsmensen. Abraham van den Bos, Dirk van der Kooij en Nicolaas van der Valk. Eén van hen werd doodgeschoten door de Duitsers, een ander overleed in Concentratiekamp Sachsenhausen. De derde overleefde de Tweede Wereldoorlog.

Tekst op het monument:
En wij volgen de gang van hun volharding

Tekst op de plaquette:

NICOLAAS JAN VAN DER VALK
GEBOREN 22 NOVEMBER 1878
DOOR UITPUTTING OVERLEDEN 16 JANUARI 1945 IN SACHSENHAUSEN

DICK VAN DER KOOIJ
GEBOREN 15 SEPTEMBER 1918
TERUGGEKEERD NA 4 JAAR CONCENTRATIEKAMP
OVERLEDEN 30 MEI 1994

ABRAHAM VAN DEN BOS
GEBOREN 19 APRIL 1918
GEFUSILLEERD 11 AUGUSTUS 1944 IN MARIENKLOOSTER


Alle drie mannen hadden een band met de Terbregse Heijbergschool, van waar het verzet werd gecoördineerd. Zie onderstaand verhaal:
Vlakbij de Heijbergschool, bij de Irenebrug, staat een monument waarop drie mannen zijn afgebeeld. Dit waren Nico van der Valk, Abraham van den Bos en Dick van der Kooij. Deze drie mannen waren in de Tweede Wereldoorlog lid van het verzet en hadden nauwe banden met de Heijbergschool. Een van deze mannen was meester op de School met den Bijbel (zoals de Heijbergschool toen heette) en zijn klas speelde een grote rol bij zijn verzetswerk, een andere man was de oud-directeur van de school en de derde was de zoon van een andere oud-directeur van de school.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kees Boks
  • Foto's: Dick de Bruijne
  • https://www.heijbergschool.nl/onze-school/vrienden-van-de-heijbergschool/de-helden-van-de-heijbergschool/

51.955808, 4.518899