TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschiedenis

Toelichting:
Om de nodige maatregelen voor te bereiden ter voorziening in alle behoeften van de bevolking ten tijde van mobilisatie of oorlog, werd de interdepartementale "Commissie voor de Economische Verdedigingsvoorbereiding", waarvan vertegenwoordigers van verschillende departementen van algemeen bestuur deel uitmaakten, ingesteld bij aanschrijving van de voorzitter van de Raad van Ministers no. 89 van 3 april 1936 kabinet M.R.(volgens Legerorders 1936 nr. 231 zou de commissie zijn ingesteld bij Beschikking van de Voorzitter van de Raad van Ministers van 3 juli 1936, nr. 237 M.R.). In 1938 werd de taak uitgebreid met het adviseren van de uit de Raad van Ministers gevormde Ministeriële Commissie van Defensieaangelegenheden en het opstellen van richtlijnen voor de door de commissie wenselijk geachte voorzieningsmaatregelen.
De commissie stond onder voorzitterschap van P.H. Sluijter en werd daarom ook wel de Commissie Sluijter genoemd.
De commissie was gehuisvest aan de Buitenhof 45a te 's-Gravenhage. De commissie had tot taak de regering op aanvraag of uit eigen beweging wat betreft de economische verdedigingsvoorbereiding van advies te dienen.

Voor de behandeling van verschillende onderwerpen werden door de commissie kleine werkcommissies gevormd.

Met ingang van 1 mei 1940 werd de Commissie voor de Economische Verdedigingsvoorbereiding opgeheven en vanaf deze datum eindigden ook de werkzaamheden van de werkcommissies.

Definitielijst

mobilisatie
Een leger in staat van oorlog brengen, dus eigenlijk de overgang van vredestoestand naar oorlogstoestand. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd op 29 augustus 1939.