TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  Het 134th Infantry Regiment was vlak voor de Eerste Wereldoorlog ontstaan vanuit de Nebraska National Guard. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de eenheid formeel omgevormd tot 134th Infantry Regiment. Het regiment nam tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan de strijd op de Aleoeten, NormandiŽ, Noord-Frankrijk, het Rijnland, de Ardennen, de Elzas en Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog bleef het regiment in afgeslankte vorm bestaan tot het in 2003 werd omgevormd tot een Cavalry Regiment welke in 2005 formeel de 134th Cavalry Regiment werd.


  14th Infantry Regiment crest Bron: Wilco Vermeer collection

  Definitielijst

  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.
  Rijnland
  Duitstalig na WO I gedemilitariseerd gebied aan de rechteroever van de Rijn dat door Hitler bezet werd in 1936.

  Geschiedenis

  Het 134th Infantry Regiment is ontstaan vanuit het First Reigment, Nebraska National Guard[1]. Op 23 december 1854 werd een eenheid opgericht vanuit onafhankelijke militie eenheden in Nebraska. Deze eenheid werd later gereorganiseerd als een uit 2 compagnies bestaande 1st Regiment Nebraska Volunteer Infantry.

  Op 11 juni 1861 werd de eenheid voor het eerst onder Federaal bevel gesteld. Op 5 november 1863 volgde een omvorming tot 1st Nebraska Cavalry, maar werd al spoedig daarna samengevoegd met de op 23 oktober 1863 geformeerde 1st Battalion Nebraska Veteran Cavalry en op 16 juli 1865 omgevormd tot 1st Nebraska Cavalry Veteran Volunteers. Op 1 juli 1866 werd de eenheid ontheven van Federale dienst en de onderdelen fungeerden vervolgens tot 1875 als onafhankelijke compagnies.

  Op basis van ervaringen tijdens de burgeroorlog en de oorlogen tegen indianen, werd het regiment op 13 juli 1881 gereorganiseerd[2] en hernoemd tot First Regiment, Nebraska National Guard. In deze hoedanigheid nam de eenheid in 1890 deel aan de strijd tegen de Sioux Indianen bij Long Pine, Nebraska. Deze strijd zou eindigen met de Slag bij Wounded Knee. Deze strijd is in het wapen van de eenheid gesymboliseerd met de Pawnee tekst "Lah We Lah His", betekenend "De Sterke - de Moedige". De Pawnee tekst werd gekozen omdat Pawnee indianen in de eenheid meestreden tegen de Sioux.

  Tussen 9 mei 1898 en 23 augustus 1899, diende de eenheid als 1st Nebraska Volunteer Infantry, weer onder federaal bevel. Hierbij diende de eenheid op de Filipijnen om daar de opstand neer te slaan. De inzet op de Filippijnen werd later in het regimentswapen gesymboliseerd door de Katipuman zon, een symbool van een geheime organisatie van Filippijnse inwoners. Vervolgens werd het First Nebraska Regiment ingezet in de Spaans-Amerikaanse Oorlog wat in het latere wapen werd gesymboliseerd door de palmboom. Op 23 augustus 1899 werd de eenheid weer uit federale dienst ontslagen.

  Hierna werd het op 11 juni 1900 omgevormd tot 1st Infantry Regiment (Nebraska National Guard). Op 1 april 1913, werd dit regiment samen met het 2nd Infantry Regiment (NNG) omgevormd tot de 4th Nebraska Infantry Regiment en 5th Nebraska Infantry Regiment, waarna†beide regimenten vanaf 3 juli 1916 dienden aan de Mexicaanse grens, wederom onder federaal bevel. Op 21 februari 1917 werden beide eenheden weer ontslagen van federale dienst. De inzet langs de Mexikaanse grens is symbolisch weergegeven in het wapen door middel van de slang rond de stam van de palmboom[3].

  Het 5th Nebraska Infantry Regiment werd op 15 juli 1917 gemobiliseerd te Camp Cody, New Mexico, in verband met de Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog en onder federaal bevel gebracht[4]. Hier werd de eenheid vernoemd tot 134th Infantry Regiment en ondergebracht bij de 67th Infantry Brigade in de 34th Division. Op 13 oktober 1918 vertrok het regiment naar Frankrijk waar het op 28 oktober aankwam. Door de oorlogsontwikkelingen werd het regiment echter niet meer ingezet. Ter herinnering aan de aanwezigheid in Europa, werd in het wapen een doodshoofd van een stier aangebracht. Met de oude regimentskleur zilver en de nieuwe blauw werd zo het regimentswapen compleet. De eenheid werd op 18 februari 1919 in Camp Grant, Illinois gedemobiliseerd en in 1920 omgevormd tot 1st Infantry Regiment, Nebraska National Guard. Op 22 juni 1921 werd de eenheid definitief omgevormd tot 134th Infantry Regiment[5].

  De diverse eenheden die het 134th Infantry Regiment vormden, hadden tot dit moment aan diverse operaties meegedaan en waren hiervoor met 'streamers' onderscheiden. Tot op de dag van vandaag draagt het 134th Infantry Regiment en haar opvolger dan ook 'streamers' op haar vaandel voor:

  Strijd tegen Indianenstammen: Dakota 1863, Nebraska 1864-1865, Colorado 1865 en Pine Ridge.
  Amerikaanse Burgeroorlog: Missouri 1861-1865, Henry and Donelson, Mississippi River, Shiloh en Arkansas 1864.
  Spaanse Oorlog: Manilla
  Filipijnse Opstand: Manilla en Malolos

  Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, werd het 134th Infantry Regiment op 23 december 1940 te Omaha, onder federaal bevel gebracht en wederom ingedeeld bij de 35th Infantry Division. Rond januari 1941 werd het regiment samen met de 35th Infantry Division overgeplaatst naar Camp Joseph T. Robinson, bij Little Rock, Arkansas[6]. Op 14 december 1941 ontving de eenheid opdracht te vertrekken naar de Westkust. Hier werd het regiment ingezet bij de verdediging van diverse kuststreken. In augustus 1942 werd het 2nd Battalion uitgezonden naar Adak Island op de Aleoeten. Deze groep zou later worden vervangen door een vanuit het regiment nieuw geformeerde 197th Infantry Regiment. Na een verblijf in Alabama in 1943 en training in Tennessee, kwam men terecht in Camp Butner, North Carolina, waar het 134th Combat Team opdracht kreeg te vertrekken naar West Virginia voor training ten bate van inzet overzee. Terug in Camp Butner kreeg men op 1 mei 1944 de opdracht om naar Europa te vertrekken. Na een rustperiode in Cornwall, Engeland, werd het regiment op 3 en 4 juli 1944 overgebracht naar Frankrijk. 2nd Battalion kwam het eerst aan het front bij Carentan op 8 juli en op 13 juli kwam het 3rd Battalion aan bij Saint Lo. Gedurende haar tijd in Europa nam het regiment deel aan de strijd in NormandiŽ, midden en noord Frankrijk en Duitsland.

  Voor haar deelname aan de Tweede Wereldoorlog ontving de eenheid 'streamers' voor: Aleutians, Normandy, Northern France, Rhineland, Ardennes, Alsace en Central Europe.

  Direct na afloop van de Tweede Wereldoorlog kreeg het regiment bezettings- en beheerstaken toebedeeld. Vanaf 10 juli 1945 werden de taken door andere eenheden overgenomen, reorganiseerde de eenheid in Frankrijk en werd teruggehaald naar de Verenigde Staten. Op 21 november 1945 werd het 134th Infantry Regiment weer gedeactiveerd te Camp Breckinridge, Kentucky. Administratief werd de eenheid op 19 juni 1946 overgeheveld van de 35th Infantry Division naar de 34th Infantry Division.

  Op 17 oktober 1946 werd het regiment gereorganiseerd. Op 1 mei 1959 volgde de instelling als basis regiment met een 1st en 2nd Battle Group als onderdelen van het 34th Infantry Regiment. Een volgende reorganisatie volgde op 1 april 1963 toen het bestond uit slechts een 1st en 2nd Battalion en ingedeeld werd bij de 67th Infantry Brigade. In 1958 werd het regiment met beide bataljons weer direct onder de 35th Infantry Division geschaard. Bij een reorganisatie in 1996 bestond de eenheid nog maar uit ťťn bataljon, nog steeds onder de 35th Infantry Division. Op 1 september 2003 werd de eenheid omgevormd tot 167th Cavalry Regiment , bestaande uit een 1st Squadron, maar bleef ingedeeld bij de 35th Infantry Division. Op 1 september 2005 ontving het echter de nummering van weleer terug als 134th Cavalry Regiment[7].

  In 2019 werd een 2nd Battalion, 134th Infantry Regiment opgericht bij de Nebraska National Guard, welke operationeel werd als 134th Infantry Regiment (Airborne). Formeel is deze eenheid echter niet erkend als rechtsopvolger van het 134th Infantry Regiment[8].

  Onderscheidingen 134th Infantry Regiment bij de 35th Infantry Division

  Definitielijst

  Brigade
  Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Bevelsstructuur

  Bevelstructuur

  Commanding Officer:

  Colonel Butler B. Miltonberger
  Lieutenant Colonel Alford C. Boatsman

  25 februari 1945 - 20 november 1945

  Executive Officer:

  Lieutenant Colonel Fred Stoll
  Colonel Edward J. Geesen
  Lieutenant Colonel Albert D. Sheppard
  Lieutenant Colonel Alford C. Boatsman
  Lieutenant Colonel Dan E. Craig


  Adjutant (S-1):

  Lieutenant Colonel Alfred C. Thomsen
  Major Thomas S. Morton
  Captain Lyle I. Abbott
  Captain Lloyd D. Gibson


  Intelligence Officer (S-2):

  Lieutenant Colonel Clifford C. Dier
  Lieutenant Colonel Denver W. Wilson
  Major Dale M. Goodwin
  Captain Albert B. O'Keeffe


  Operations and Trainings Officer (S-3):

  Major Ned J. Allison
  Major Rollla C. VanKirk
  Lieutenant Colonel Dean E. Coonley
  Captain/Major Alford C. Boatsman
  Captain/Major Dan E. Craig
  Major Merle R. Carroll
  Major Oliver H. Bruce


  Supply/Personnel Officer (S-4):

  Major Harry S. Beckley
  Major Albert S. McGill
  Colonel Frank Dunley
  Major Edwin C. Gatz
  Major Thomas S. Morton
  Captain Raymond J. Anderson


  Senior Regimental Chaplains:

  Major Howard G. Reentz
  Captain William J. Hayes
  Captain Alexander C. Walker


  Assistant S-2:

  Captain Albert B. O"Keefe


  Assistant Regimental Maintenance Officer:

  Chief Warrant Officer Harry Dahlgren  Organisatiestructuur

  Organisatiestructuur

  Headquarters Company:  Commanding Officer:
  Captain Thirston J. Palmer

  Service Company:  Commanding Officer:
  Captain Rodney D. Brown
  Charter Member:
  Captain Raymond J. Anderson

  Anti-Tank Company


  Commanding Officer:
  Captain Jerrel E. Magruder

  Medical Detachment:


  Commanding Officer:
  Major Robert H. Townley

  Cannon Company:


  Commanding Officer:
  Captain L. D. Asher

  Intelligence and Reconnaissance Platoon:
  1st Battalion:  Commanding Officer:
  Dean E. Coonley
  Lieutenant Colonel Alford C. Boatsman
  Colonel Dan E. Craig
  Lieutenant Colonel John E. Davis
  Executive Officer:
  Major Thomas S. Morton

  Headquarters Company
  Commanding Officer:
  Captain Leslie G. Wilson (? - 15 juli 1944)
  Captain Donald Kresbach
  1st Lieutenant David C. Butler
  S-3:
  Captain Harlan B. Heffelfinger

  A Company
  Commanding Officer:
  Captain Thomas S. Morton
  Captain Lorin S. McCown (? - 17 juli 1944)
  1st Lieutenant John L. Strader (17 juli 1944 - 19 juli 1944)
  1st Lieutenant Constant J. Kjems (19 juli 1944 - 20 september 1944)
  1st Lieutenant William O. White
  1st Lieutenant Edward K. Hum
  Captain Edgar H. Keltner
  1st Lieutenant William D. Brodbeck
  1st Lieutenant James H. Cawthra
  1st Lieutenant William Johnson
  1st Lieutenant Alvin S. Reed
  1st Lieutenant Frank R. Dellitt
  1st Lieutenant Walter B. Harvey
  Captain John W. Williams (? - 8 december 1944)
  Captain William P. Sheehy

  B Company
  Commanding Officer:
  Captain Francis C. Mason
  Captain Foster C. Griffith
  Captain George Melochick (? - 25 februari 1945)
  1st Lieutenant Richard G. Betts

  C Company
  Commanding Officer:
  Captain Chas L. Brewster (1918)
  Captain John E. Davis
  1st Lieutenant Leeta L. Casner
  Captain Michael Hanna
  Captain George Melochick
  Captain William M. Denny (? - 5 januari 1945)
  Captain Wallace P. Chappel

  D Company
  Commanding Officer:
  Captain Alford C. Boatsman
  Captain Donald C. Rubottem
  Captain William T. Jardine

  2nd Battalion  Commanding Officer:
  Lieutenant Colonel Dean E. Cooney
  Major Alford C. Boatsman
  Colonel Frank Dunkley
  Lieutenant Colonel Denver W. Wilson
  Major Frederick C. Roecker Jr.
  Lieutenant Colonel James L. Walker
  Major Carlyle F. McDannel
  Executive Officer:
  Major Thomas S. Morton
  Operations and Trainings Officer (S-3):
  Captain Dan E. Craig

  Headquarters Company:
  Commanding Officer:
  Captain Charles R. Fleming
  Captain Amato Pescosolido Jr.

  E Company
  Commanding Officer:
  Carlyle F. McDaniel
  Captain William E. Powell (? - 16 september 1944)
  Captain Byron T. Blackburn (? - 8 december 1944)
  1st Lieutenant Victor K. Cooper
  1st Lieutenant Quentin L. Johnson
  Captain John E. Davis
  Captain Cecil D. Foster
  Captain William L. Bibby
  Captain William A. Costello

  F Company
  Commanding Officer:
  Captain Joseph B. Scully (? - 28 juli 1944)
  Lieutenant William E. Powell
  Captain Viktor K. Cooper
  Captain William F. Clark
  Captain Glen W. Saddler
  Captain William L Bibby
  2nd Lieutenant August N. Renner
  Captain William P. Sheehy
  1st Lieutenant James B. Ennis

  G Company
  Commanding Officer:
  1st Lieutenant Lawrence D. Canatsey (? - 15 juli 1944)
  Captain William D. Brodbeck
  1st Lieutenant William H. Gurren (? - 21 juli 1944)
  Captain John E. Davis
  Captain Viktor K. Cooper

  H Company
  Commanding Officer:
  Captain Charles C. Hake
  1st Lieutenant Robert W. Hinkley
  Captain Dean B. Cocherill
  1st Lieutenant Quentin L. Johnson

  3rd Battalion  Commanding Officer:
  Lieutenant Colonel William G. Utterback
  Lieutenant Colonel Alfred C. Thomsen
  Lieutenant Colonel Robert E. Moore
  Major Warren C. Wood
  Major Harlan B. Heffelfinger (13 november 1944 - ?)
  Executive Officer:
  Major Foster H. Weyand
  Motor Officer:
  Lieutenant Eldephonse C. Reischel

  Headquarters Company
  Commanding Officer:
  Captain Oliver H. Bruce
  Captain Ernest Magnuson
  Captain Michael Hanna

  Company I
  Commanding officer:
  Captain Joseph P. Hartung (? - 15 juli 1944)
  Captain Philip R. Bauer (15 juli 1944 - 17 juli 1944)
  Captain Howard E. Craig (17 juli 1944 - 4 augustus 1944)
  1st Lieutenant Walter R. Bickford
  Captain Virgil E. Hyde (? - 18 september 1944)
  1st Lieutenant James T. Cecka (18 september 1944 - 20 september 1944)
  1st Lieutenant William J. Chavet (20 september 1944 - 11 november 1944)
  1st Lieutenant Elwood F. James (11 november 1944 - ?)
  1st Lieutenant George M. Kryder (? - 13 december 1944)
  2nd Lieutenant Joseph L. Hunt (13 december 1944 - 16 december 1944)
  Captain Lloyd D. Gibson
  1st Lieutenant Frank M. Fulgham (? - 25 januari 1945)
  1st Lieutenant Warren D. Hodges (25 januari 1945 - ?)

  Company K
  Commanding Officer:
  Captain Richard D. Melcher (? - 11 september 1944)
  Captain John Campbell (? - 2 januari 1945)
  Captain John L. Strader
  1st Lieutenant Lawrence P. Langdon
  1st Lieutenant Tom B. Parris
  1st Lieutenant Norman F. Wardwell

  Company L
  Commanding Officer:
  Captain James Lassiter (? - 30 juli 1944)
  Captain Francis S. Greenlief
  Captain Joseph Brigandi
  Captain Tom B. Parris

  Company M
  Commanding Officer:
  Captain Dan E. Craig
  Captain Earl J. Ruby (? - 13 november 1944)
  Captain Chauncey M. Erickson

  Definitielijst

  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Indeling

  Ingedeeld bij:

  67th Infantry Brigade, 34th Division
  15 juli 1917 - 18 februari 1919

  35th Division
  1940

  5th Infantry Division
  16 - 18 september 1941

  35th Infantry Division


  34th Infantry Division
  1947

  67th Infantry Brigade
  1963

  35th Infantry Division
  1985
  Definitielijst

  Brigade
  Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.

  Operatiegebieden

  Operatiegebieden:

  Juni 1918:
  Frankrijk

  17 maart 1942 - 31 mei 1944:
  Hawaii

  17 jui 1944 - augustus 1944:
  Saipan

  4 september 1944 - 25 maart 1945:
  Espiritu Santo

  10/11 april 1945:
  Karama Retto

  13 april 1945:
  Okinawa

  Noten

  1. I & E Section, 134th Infantry
  2. I & E Section, 134th Infantry
  3. I & E Section, 134th Infantry
  4. I & E Section, 134th Infantry
  5. 134th Cavalry Regiment, Wikipedia
  6. I & E Section, 134th Infantry
  7. 134th Cavalry Regiment, Wikipedia
  8. 134th Infantry Regiment (Airborne), Wikipedia

  Definitielijst

  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Informatie

  Artikel door:
  Wilco Vermeer
  Geplaatst op:
  06-09-2020
  Laatst gewijzigd:
  09-09-2020
  Feedback?
  Stuur het in!