Het Kruis voor Oorlogsverdiensten, 1ste klasse zonder zwaarden (Kriegsverdienstkreuz 1ste Klasse ohne Schwertern) ook wel bekent als het KVK 1 werd ook op 18-10-1939 ingesteld door Hitler. Ook deze onderscheiding kon net als het KVK 2, worden uitgereikt aan iedereen die bijdroeg aan de oorlogsinspanning, gecentreerd rond moed en dienstverlening, die niet direct in verbinding stond met militaire acties. Dit kon zowel politiek, diplomatiek, economisch als industrieel zijn. De ontvanger voor het KVK 1 moest al wel in bezit zijn van de KVK 2, maar in bijzondere gevallen was het mogelijk dat de beide klassen tegelijkertijd verleend werden. Een interessante ontvanger van deze klasse was Wiliam Joyce, "Lord Haw-Haw", die dit kruis ontving voor zijn propaganda uitzendingen in september 1944.
Deze onderscheiding is qua ontwerp gelijk aan het KVK 2 ohne Schwertern, maar is zilverkleurig in plaats van brons. De achterkant is vlak en heeft een grote speld en haak constructie. In sommige gevallen staat het muntmeestersteken aan de achterkant, in het midden van de onderscheiding ingeslagen of in de speld. Er is ook een variant waarbij de speld en haak vervangen zijn door een schroef met schroefdop. Deze schroefdop variant is gelijk aan die van het Eiseren Kreuz 1 met schroefdop. Soms is deze schroefdop gemerkt. Een bekende producent van deze schroefdop constructie is: Glaser & Sohn uit Dresden. (L/58) Enkele bekende makers van het KVK zijn: Steinhauser & Lück uit Lüdenscheid, (4) Ferdinand Hoffstädter uit Bonn a Rhein, (8) Friedrich Orth uit Wenen, (15) Karl Gschiermeister uit Wenen, (50) Gottlieb & Wagner uit Idar/Oberstein, (52) Robert Hauschild uit Pforzheim, (56) Kerbach & Oesterheld uit Dresden, (62) Klein & Quenzer uit Idar/Oberstein, (65) Rudolf Richter uit Schlag, (89) Wilhelm Deumer WD uit Lüdenscheid, (L/11) Otto Schickel uit Pforzheim, (L/15) C.F. Zimmermann uit Pforzheim (L/52) en Glaser & Sohn uit Dresden. (L/58)
De onderscheiding werd uitgereikt in een zwarte doos met een zwarte vulling, waar een uitsparing in zat voor de speld. Bij de schroefdop variant was deze uitsparing aangepast aan de vorm van de schroefdop. De binnenkant van het deksel was bekleed met witte zijde en op de buitenkant stond de afbeelding van het kruis in zilver afgebeeld. Deze onderscheiding werd ook met een standaard oorkonde uitgereikt en werd gedragen op de linkerborstzak net als het Eiseren Kreuz 1. Naar schatting zijn er van deze onderscheiding 91.239 stuks uitgereikt zijn tijdens de WO2 periode.