TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Biografieën en personen

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 6 november 2016

1924 - Het kanteljaar van Hitler

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 25 oktober 2018

Adolf Hitler - Zijn leven, zijn redevoeringen

Titel: 1924 - Het kanteljaar van Hitler
Schrijver: Peter Ross Range
Uitgever: Atlas Contact
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 368
ISBN: 9789045032153

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 6 juli 2011

Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog

Titel: Adolf Hitler - Zijn leven, zijn redevoeringen - eerste biografie uit 1923
Schrijver: Thomas Weber
Uitgever: Uitgeverij Verbum
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 179
ISBN: 9789493028111

 • Artikel door Annabel Junge
 • Geplaatst op 4 november 2018

Albert Speer - Een Duitse carrière

Titel: Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog - Het ware verhaal
Schrijver: Thomas Weber
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Uitgebracht: 2011
Pagina's: 510
ISBN: 9789046809198
Titel: Albert Speer - Een Duitse carrière
Auteur: Magnus Brechtken
Uitgever: Thomas Rap
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 976
ISBN: 9789400405653
Omschrijving: Decennialang stond Hitlers geliefde architect Albert Speer bekend als ‘de goede nazi’. In tegenstelling tot de andere nazileiders was Speer zich namelijk van geen kwaad bewust ten aanzien van de vervolging en uitroeiing van Joden. Zijn naoorlogse leven lang bleef hij dat standpunt volhouden, ook in zijn eigen boeken die na zijn vrijlating uit Spandau (in 1966) verschenen. En die ontkennende houding werd wereldwijd geaccepteerd als zijnde de volle waarheid. Zelfs door nazi-jager Simon Wiesenthal. En ergens was dat ook verklaarbaar. Speer bood door middel van zijn ‘Erinnerungen’ en ‘Spandauer Tagebücher’ toch een bijzonder interessante blik in de voor velen onbegrijpelijke wereld van de nazi-ideologie. Hij behoorde immers tot de kopstukken in het nazirijk. Onlangs is echter de Nederlandse vertaling van een nieuwe biografie over Speer verschenen, getiteld ‘Albert Speer, Een Duitse carrière’. Hierin heeft historicus Magnus Brechtken in één klap korte metten gemaakt met dat ideaalbeeld van Speer.

 • Artikel door Claire van Proemeren
 • Geplaatst op 16 februari 2020

Beethoven in de bunker

Omschrijving: De ondertitel van dit boek, "Musici onder het nazisme: vereerd, verbannen en vergast", is zonder twijfel veelzeggender dan de titel zelf. Deze doet namelijk vermoeden, dat het hierin gaat om een lezing van Hitlers’ muzikale voorkeur. Hoewel dit thema ontegensprekelijk het startpunt is, biedt dit boek eerst en vooral een podium aan negentien componisten, dirigenten en uitvoerders wiens leven en artistiek talent werd beïnvloed door de politiek van het Derde Rijk. Brouwers werpt hiermee een genuanceerde blik op de politieke en culturele aspecten van de West-Europese muziekgeschiedenis van de 20e eeuw.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 28 februari 2018

Carrière-nazi’s

Titel: Carrière-nazi’s
Schrijver: Helmut Ortner (Nederlandse vertaling door Rob Pijpers)
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 207
ISBN: 9789089756022
Omschrijving: Als legerrechter sprak Erich Schwinge ten tijde van het Derde Rijk meermaals de doodstraf uit. Militairen die werden aangeklaagd voor desertie, "ondermijning van de weerbaarheid" en diefstal hadden geen schijn van kans tegenover de meedogenloze magistraat die handelde in lijn met de nationaalsocialistische ideologie, waarin rechtvaardigheid werd vervangen door onderdrukking. Als nazi, verantwoordelijk voor de dood van vele landgenoten, wachtte hem desondanks na de oorlog in de Bondsrepubliek een succesvolle academische en politieke carrière, hetgeen het gevoel van onrecht bij de nabestaanden van zijn slachtoffers alleen maar vergrootte.

 • Artikel door Marie-Cécile van Hintum
 • Geplaatst op 6 augustus 2013

Componist van Hitler

Titel: Componist van Hitler - Franz Lehár, operette en ontkenning in Wenen
Schrijver: Johan Bosveld
Uitgever: Spectrum
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 320
ISBN: 9789000316069
Omschrijving: In de loop van de voor het Derde Rijk steeds rampzaliger verlopende oorlog ruilde de gepassioneerde muziekliefhebber en selfmade muziekkenner Adolf Hitler zijn lievelingsopera’s steeds vaker in voor het veel luchtiger genre van de operette. Niet langer schalde Wagners "Siegfried" door de vertrekken van de Führer, maar waren de vrolijke deuntjes van zijn lievelingsoperette "Die lustige Witwe" van Franz Lehár, Hitlers favoriete operettecomponist, te horen. Vele jaren eerder, in de begintijd van het Derde Rijk, was dat wel anders geweest. Toen had Hitler zijn lievelingsoperette enige tijd ‘stiekem’ moeten beluisteren. De extreem antisemitische nazi-ideoloog Alfred Rosenberg en de minister van Propaganda Joseph Goebbels hadden het muziekstuk als ‘totaal verjoodst’ gekarakteriseerd en dus verboden. Franz Lehár was op de zwarte lijst beland, zijn operettes in nazi Duitsland taboe verklaard.

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 21 oktober 2018

De dood van Hitler

Titel: De dood van Hitler - Leven, einde en postume legendevorming
Schrijver: Maarten-Jan Dongelmans en Renée in ‘t Veld
Uitgever: WalburgPers
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 142
ISBN: 9789462493148
Omschrijving: De dood van Adolf Hitler spreekt velen tot de verbeelding. De omstandigheden rondom zijn dood zijn niet volledig opgehelderd en dat biedt tot de dag van vandaag ruimte voor speculatie. Zelfs heden ten dage treffen we over de dood van Hitler en wat men met zijn stoffelijke resten heeft gedaan, geen enkele reportage in de media aan die niet is doorspekt met grote fouten.

 • Artikel door Annabel Junge
 • Geplaatst op 23 maart 2009

De eigenzinnigheid van Hammerstein

Titel: De eigenzinnigheid van Hammerstein
Auteur: H.M. Enzensberger
Uitgever: Cossee
Uitgebracht: 2008
Pagina's: 303
ISBN: 9789059362307
Omschrijving: Kurt von Hammerstein-Equord was generaal en chef van de Duitse legerleiding toen in 1933 Adolf Hitler aan de macht kwam. Al vanaf het begin verafschuwde Hammerstein het nationaalsocialisme. Toch bleef hij in het leger. Daarin school reeds zijn eigenzinnigheid. Ondanks zijn afkeer deed hij niet mee aan coupplegingen tegen Hitler. Hij vreesde dat een aanslag zou leiden tot het uitbreken van een burgeroorlog. Echter, zijn kinderen heeft hij nooit weerhouden van deelname aan staatsvijandige activiteiten. Van zijn zeven kinderen waren drie dochters betrokken bij communistische activiteiten. Twee van zijn zonen hadden een aandeel in de verzetsdaad van Claus Graf Schenk von Stauffenberg op 20 Juli 1944. De fascinatie voor deze eigenzinnigheid, die in wezen kenmerkend was voor het hele gezin Hammerstein, bracht Hans Magnus Enzensberger er toe een boek te schrijven over deze uitzonderlijke man en meer nog zijn kinderen. De kern van het boek “De eigenzinnigheid van Hammerstein” vormt het dubbelleven dat de hoofdpersonen geleid hebben.

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 28 april 2015

De Hitler Mythes

Titel: De Hitler Mythes - de feiten over de 25 grootste mythes
Schrijver: Sjoerd de Boer
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: april 2015
Pagina's: 320
ISBN: 9789089756008
Omschrijving: Adolf Hitler blijft een van de meest besproken figuren uit de wereldgeschiedenis. Elk jaar verschijnen er nog boeken waarin allerlei mensen, van naaste medewerkers en erkende historici tot ware fantasten, hun visie geven over de leider van het Derde Rijk. Een van de ontwikkelingen van deze continue stroom van verhalen is dat na verloop van tijd steeds meer sterke verhalen, halve onwaarheden en verzinsels zijn ontstaan over deze figuur, waarvan sommige met de tijd steeds sterker en bizarder zijn geworden: Hitler zou impotent zijn geweest, een zoon hebben verwekt, Joodse voorouders hebben gehad, zijn nichtje hebben vermoord en na de oorlog nog jaren in Argentinië hebben geleefd. In dit boek onderzoekt Sjoerd de Boer de meest hardnekkige verhalen en probeert deze te ontrafelen.

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 13 juni 2020

De rattenlijn

Omschrijving: Op YouTube is een documentairefilm te zien met de naam ‘What our fathers did’. In die film spelen een tweetal personen de hoofdrol, te weten Niklas Frank en Horst von Wächter. Beide mannen zijn van ongeveer gelijke leeftijd en hun vaders waren vooraanstaande nazi’s. Beide vaders speelden ook een belangrijke rol in de Holocaust. Hans Frank was gouverneur-generaal van het Generalgouvernement in Polen alwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste vernietigingskampen operationeel waren.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 2 oktober 2005

De Witte Roos

Titel: De Witte Roos
Auteur: Inge Scholl
Uitgever: AMBO
Uitgebracht: 2005
Pagina's 115
ISBN: 9026319010
Bijzonderheden: Ongeveer gelijk met de uitgave van dit boek is de film “Sophie Scholl: die letzten Tage” verschenen. Op 15 september 2005 ging deze film in Nederland in première.
Omschrijving: Wat moet je doen als het land waarin je opgegroeid bent, waarvan je hield en trots op was, niet meer is zoals toen? Als het eens zo beschaafde land, dat vele beroemde en begaafde kunstenaars en wetenschappers heeft voortgebracht, volledig in de macht is van een dictatuur waardoor niemand zich in vrijheid kan ontplooien? Kunst, cultuur, wetenschap en onderwijs staan volledig onder toezicht van de staat en zijn aangepast aan de ‘Weltanschauung’ die deze staat propageert. Het uiten van kritiek op de overheid is uit den boze en iedereen die niet voldoet aan de maatschappelijke of raciale normen die zijn opgelegd, is rechteloos of moet gewoonweg verdwijnen. Iedereen in de strijdbare leeftijd wordt meegesleurd in een allesvernietigende oorlog en uit naam van de regering vindt er een gruwelijke massamoord plaats. Kortom: in je volledige ontwikkeling word je geremd door de overheid en je krijgt tevens geen kans om hierover - en over andere misstanden - je kritiek te uiten. “Wat kan ik hieraan doen?” Een vraag die vermoedelijk veel burgers van nazi-Duitsland aan zichzelf gesteld hebben, maar die ontzettend moeilijk te beantwoorden was met concrete daden.

 • Artikel door Marie-Cécile van Hintum
 • Geplaatst op 6 oktober 2013

Duitse wortels

Titel: Duitse wortels - Mijn familie, de oorlog en Silezië
Schrijver: Laura Starink
Uitgever: Atlas Contact
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 224
ISBN: 9789045022079
Omschrijving:

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 31 oktober 2014

Erwin Rommel - de man achter de mythe

Titel: Erwin Rommel - de man achter de mythe
Schrijver: Maurice Philip Remy
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: 2014 (vertaling van "Mythos Rommel" uit 2002)
Pagina's: 391
ISBN: 9789089753601
Omschrijving: Erwin Johannes Eugen Rommel (1891-1944) symboliseert nog steeds voor velen de Duitse soldaat uit WO2. Dit beeld is echter voortdurend onderhevig aan verandering geweest. Nadat de figuur Erwin Rommel na WO2 eerst door alle partijen (!) op een voetstuk is geplaatst, veranderende het beeld van verheerlijking en heldenstatus in de jaren na 1945, tot zelfs dat van oorlogsmisdadiger rondom het millennium. Rommel was moeilijk te plaatsen. Dit is er mede debet aan dat Rommel een mythische reputatie gekregen heeft.

 • Artikel door David Izelaar
 • Geplaatst op 6 augustus 2011

Friedrich Knolle - bekentenissen van een SD-officier

Titel: Friedrich Knolle - bekentenissen van een SD-officier
Schrijver: Perry Pierik
Uitgever: Aspekt
Uitgebracht: 2011
Pagina's: 305
ISBN: 9789059119123
Omschrijving: Friedrich Knolle was een van de meest geheimzinnige figuren uit de top van de Duitse Sicherheitsdienst in bezet Nederland (1940-1945). Knolle had zelf gewaarschuwd dat er over zijn persoon ‘niet veel te vinden zou zijn’. Als topman binnen de Duitse inlichtingendienst kende hij zijn vak en wist hij zijn sporen uit te wissen. Tijdens de oorlog was Knolle betrokken bij grote zaken, zoals het neerslaan van de Februaristaking, gijzelingen en executies. Toch is Knolle nooit veroordeeld. Er was weinig wat hem ontging. Dit blijkt wel uit het feit dat hij in verband gebracht wordt met geheimzinnige zaken, zoals de oprichting van spionagescholen en een belangrijke rol binnen de ondergrondse Werwolf-organisatie. Dit alles maakte het voor de historicus Perry Pierik (auteur van diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog) zeer interessant om een onderzoek te doen naar de persoon van Knolle en zijn activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 14 oktober 2009

Heinrich Himmler - Hitlers belangrijkste handlanger

Titel: Heinrich Himmler - Hitlers belangrijkste handlanger
Schrijver: Peter Longerich
Uitgever: De Bezige Bij
Uitgebracht: september 2009
Pagina's: 991
ISBN: 9789023428695
Omschrijving: Heinrich Himmler is onlosmakelijk verbonden met de meest duistere kanten van het Derde Rijk. Als leider van de SS en de Duitse politie was hij verantwoordelijk voor de meedogenloze vervolging van Joden, politieke tegenstanders, homoseksuelen en andere bevolkingsgroepen die het naziregime onwelgevallig waren. Zijn machtsmiddelen waren onder meer de concentratiekampen, de Waffen-SS en de Gestapo. Naar schatting 6 miljoen Joden werden onder zijn bevel uitgeroeid. Naast leider van de SS was hij ook Reichskommissar für die Festigung deutschen Volkstums. In die functie was hij de bedenker van een nieuwe racistisch bepaalde bevolkingsindeling van Europa, waarbij niet-Germaanse volkeren in Oost-Europa massaal plaats moesten maken voor Germaanse kolonisten. Op het toppunt van zijn macht was hij tevens minister van Binnenlandse Zaken en bevelhebber van het reserveleger. Dit alles maakte hem tot waarschijnlijk de belangrijkste handlanger van Hitler tijdens de oorlogsjaren. Over hem schreef de Duitse hoogleraar in de geschiedenis van het moderne Duitsland Peter Longerich (1955) een biografie die onlangs in het Nederlands vertaald is.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 17 december 2014

Heinrich Himmler privé

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 12 mei 2013

Het charisma van Adolf Hitler

Titel: Heinrich Himmler privé - brieven aan zijn vrouw 1927-1945
Schrijver: Katrin Himmler & Michael Wildt
Uitgever: Atlas Contact
Uitgebracht: november 2014
Pagina's: 351
ISBN: 9789045027227
Titel: Het charisma van Adolf Hitler - Hoe hij miljoenen naar de afgrond leidde
Schrijver: Laurence Rees
Uitgever: Ambo
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 368
ISBN: 9789026325830
Omschrijving: In "Het charisma van Adolf Hitler" schetst de bekende Britse historicus en documentairemaker Laurence Rees aan de hand van vele ooggetuigenverslagen de opkomst en ondergang van een van de wreedste dictators aller tijden. De centrale vragen die hij zich hierbij stelt zijn hoe één persoon zoveel destructie kon veroorzaken en welke aspecten van zijn karakter ervoor zorgden dat zoveel mensen bereid waren hem te volgen. De auteur onderzoekt daarbij de periode vanaf Hitlers aankomst in 1913 in München tot de nederlaag van de Duitse troepen bij Stalingrad op 2 februari 1942, het keerpunt in de oorlog dat tegelijkertijd het tijdstip markeerde waarop het charismatische leiderschap van Hitler steeds meer afnam.

 • Artikel door Patrick Praet
 • Geplaatst op 8 januari 2005

Het Hitler-Hess bedrog

Titel: Het Hitler-Hess bedrog - Het best bewaarde geheim van de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Martin Allen
Uitgever: Balans
Uitgebracht: 2003
ISBN: 9050186076
Omschrijving: Er zijn weinig gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog die zo tot de verbeelding spreken als de landing van Rudolf Hess in 1941 in Schotland. De officiële versie luidt nog steeds dat Hess op eigen houtje naar Groot-Brittannië vluchtte om er een Duits vredesvoorstel voor te leggen. In beide landen werd het exploot afgedaan als het initiatief van iemand die ze niet alle vijf op een rij had. Bij zijn ondervragingen tijdens de processen van Nürnberg (1946) liet Hess niet na om dit beeld te bevestigen. Het koppige stilzwijgen van Hess heeft de vloed aan speculaties enkel maar doen toenemen, de ene al wat fantasierijker dan de andere. Nog in 2001 borduurde het boek Hess – Het dubbelleven van de man achter Hitler verder op de theorie dat de man die voor Hess werd gehouden niet meer dan een dubbelganger was en dat deze in 1987 in de Spandau-gevangenis vermoord werd. “Het Hitler-Hess bedrog” van Martin Allen past deels in dezelfde rijke traditie van gissingen, waardoor de lezer onmiddellijk een kritische oprisping krijgt.

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 19 maart 2018

Het masker van de massamoordenaar

Titel: Het masker van de massamoordenaar
Schrijver: Kevin Prenger
Uitgever: Brave New Books
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 235
ISBN: 9789402154832
Omschrijving:

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 2 november 2014

Het Wenen van Hitler

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 25 juli 2014

Hitler aan het Westfront

Titel: Het Wenen van Hitler
Schrijver: Brigitte Hamann
Uitgever: Omniboek
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 508

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 9 mei 2013

Hitler als kunstenaar

Titel: Hitler aan het Westfront
Schrijver: Dr. Henk van Capelle en dr. Arie-Pieter van de Bovenkamp
Uitgever: Uitgeverij Lantaarn
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 254
ISBN: 9789460971945
Titel: Hitler als kunstenaar - Wenen 1907 - München 1919
Schrijver: Lambert Giebels
Uitgever: Balans
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 175
ISBN: 9789460035746
Omschrijving: Al vanaf de opkomst van Adolf Hitler en de NSDAP hebben talloze wetenschappers, journalisten en schrijvers zich gebogen over het mysterie dat Adolf Hitler heet. Telkens weer wordt vanuit een ander perspectief gekeken naar de persoon die zo'n destructief stempel heeft gedrukt op de vorige eeuw en het leven van vele tientallen miljoenen mensen heeft bepaald. De historicus Lambert Giebels (in de periode 1973-1977 lid van de Tweede Kamer en auteur van de biografieën van Louis Beels en Soekarno) wil in dit boek een aspect uit het leven van de dictator onder de aandacht brengen waarvan hij vindt dat het ten onrechte aan de aandacht is ontsnapt van veel biografen: de ambities van de jonge Hitler om beeldend kunstenaar en architect te worden. Ambities die zijn hele leven intact zijn gebleven en slechts vanwege zijn politieke activiteiten naar de achtergrond werden gedrongen. Het zijn immers niet zijn politieke, maar zijn kunstzinnige aspiraties die de eerste dertig jaren van het leven van de latere Führer hebben beheerst. Giebels concentreert zich in dit boek wel op de ontwikkeling van Adolf Hitler als beeldend kunstenaar om vervolgens na te gaan of diens eerste dertig levensjaren inderdaad herkenningspunten bieden voor de latere charismatische leider van het Derde Rijk.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 23 mei 2006

Hitler die blaas ik op

Titel: Hitler die blaas ik op
Auteur: Hellmut G. Haasis
Uitgever: Uitgeverij IJzer
Uitgebracht: 2006
Pagina's 284
ISBN: 9074328962
Omschrijving:

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 14 april 2019

Hitler's Executioner

Omschrijving: Na de aanslag op Adolf Hitler door Claus Schenk Graf von Stauffenberg , kwam er een ware heksenjacht op gang naar mogelijke daders van de aanslag en staatsgreep van 20 juli 1944 en andere vermeende tegenstanders. Een aantal van hen werd standrechtelijk geëxecuteerd (waaronder von Stauffenberg), maar de meesten moesten voor het zogenaamde Volksgerichtshof verschijnen.

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 31 december 2017

Hitler, een tiran in beeld

Titel: Hitler, een tiran in beeld
Schrijver: Henk van Capelle & Arie Pieter van de Bovenkamp
Uitgever: Lantaarn
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 528
ISBN: 9789463540711
Omschrijving: Over de persoon Adolf Hitler zijn reeds vele boeken verschenen. Een uitgebreide fotografische biografie met historische afbeeldingen en kaarten en plattegronden bestond nog niet. Henk van Capelle en Arie Pieter van de Bovenkamp zijn succesvol in die leemte gedoken en dat heeft een lijvig boek opgeleverd dat het leven van Hitler in diverse facetten portretteert.

 • Artikel door Auke de Vlieger
 • Geplaatst op 11 december 2007

Hitler: de aanslagen

Titel: Hitler: De Aanslagen
Auteur: Roger Moorhouse
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Uitgebracht: 2006
Pagina's: 362
ISBN: 9789046802472
Bijzonderheden: Vertaald vanuit het Engels door Jaap de Berg; de oorspronkelijke titel is Killing Hitler: The Third Reich and the Plots against the Führer.
Omschrijving: De aanslagen op Hitler vormen een onderwerp dat al vele mensen jarenlang bezighoudt. Historici hebben vastgesteld dat tegen het leven van Hitler niet minder dan 42 complotten zijn gesmeed. Deze lijst is zelfs nog verre van volledig. Diverse van deze complotten zijn uitgegroeid tot serieuze aanslagen. Het idee dat één van deze aanslagen geslaagd zou zijn, leidt tot allerlei speculaties: hoeveel levens zouden er gespaard kunnen zijn, hoeveel strijd had er kunnen worden voorkomen, hoeveel lijden had er kunnen worden vermeden? Zou de geschiedenis van Europa, en vooral van Duitsland, niet heel anders zijn verlopen?

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 27 juli 2012

Hitlers beul - Leven en dood Reinhard Heydrich 1904-1942

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 2 februari 2014

Hitlers Edeljude - Das Leben des Armenartzes Eduard Bloch

Titel: Hitlers Beul - Leven en dood van Reinhard Heydrich 1904-1942
Schrijver: Robert Gerwarth
Uitgever: Balans
Uitgebracht: 2012
Pagina's: 451
ISBN: 9789460033841

 • Artikel door Michel Groot
 • Geplaatst op 22 maart 2010

Hitlers managers

Titel: Hitlers Edeljude. Das Leben des Armenartzes Eduard Bloch
Schrijver: Brigitte Hamann
Uitgever: Piper Verlag GmbH, München
Uitgebracht: 2010
Pagina's: 511
ISBN: 9783492258456
Titel:Hitlers Managers
Auteur:Guido Knopp
Uitgever:Omniboek
Uitgebracht:2009
Pagina's361
ISBN:9789059774315
Omschrijving: Guido Knopp (1948) is een Duitse journalist, schrijver en historicus. Hij heeft een indrukwekkende hoeveelheid boeken en documentaries over de Tweede Wereldoorlog op zijn naam staan. Eerder schreef hij onder andere "Hitlers beulen", "Hitlers vrouwen" en "Hitlers troepen" en nu is er dus "Hitlers managers". Het boek gaat over een zestal mannen die het mede mogelijk maakten dat Hitler zijn plannen tot uitvoer kon brengen met alle desastreuze gevolgen van dien. Het zijn, zeker voor het grote publiek, geen bekende namen zoals Goebbels, Himmler of Göring, om er maar eens een paar te noemen. De beschreven mannen voerden hun taken meer uit in de luwte en waren stuk voor stuk "meesters binnen hun vakgebied", zoals Knopp het omschrijft. Mannen ook voor wie succes uiteindelijk veel belangrijker was dan hun geweten. Zoals wel vaker in zijn publicaties laat de schrijver niet na om de morele aspecten te bespreken, hetgeen het boek ten goede komt.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 24 april 2018

Hitlers metamorfose

 • Artikel door Patrick Praet
 • Geplaatst op 5 januari 2006

Hitlers schutkleur

Titel: Hitlers metamorfose - Hoe een gewone soldaat de architect van nazi-Duitsland werd
Schrijver: Thomas Weber
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 464
ISBN: 9789046821220
Titel:Hitlers schutkleur - De oorsprong van zijn antisemitisme
Auteur:Peter den Hertog
Uitgever:De arbeiderspers
Uitgebracht:2005
Pagina's:264
ISBN:90 295 6248 x
Omschrijving: Hitlers antisemitisme, geen uitgemaakte zaak Al decennia breken historici zich het hoofd over verklaringen en achtergronden voor de Jodenhaat van Hitler. Meestal neemt men aan dat dit antisemitisme ontstond tijdens zijn verblijf in Wenen (1907-1913). Zijn haatgevoelens zouden het gevolg geweest zijn van frustraties, omdat hij in de Oostenrijkse hoofdstad als would-be kunstenaar niet aanvaard werd en er bijgevolg een miserabel bestaan leidde. Deze versie sluit aan bij wat hijzelf later in Mein Kampf schreef over zijn verblijf. Volgens eigen zeggen ontdekte hij reeds in Wenen dat de bezigheid van Jood ‘gelijk was aan de pest, erger dan de zwarte dood van vroeger, waarmee ze het volk infecteerden’. ‘Oudere’ biografen (Alan Bullock, Franz Jetzinger, Bradley F. Smith, Ernst Deuerlein,…) brengen Hitlers antisemitisme in verband met het algemeen heersende anti-Joodse klimaat in Wenen omstreeks 1900. Naast deze ‘Weense interpretatie’ doen nog andere verklaringsmodellen de ronde. Zo zou zijn oplaaiende Jodenhaat terug te brengen zijn tot zijn angst voor het Russische bolsjewisme onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog waarin hij een Joodse hand herkende. De latere genocide in de vernietigingskampen was dan niet meer dan een preventieve actie om het Duitse volk te beschermen tegen een herhaling van de massamoorden, zoals deze door bolsjewieken tijdens de Russische burgeroorlog (1918-1921) werden gepleegd.

 • Artikel door Patrick Praet
 • Geplaatst op 8 april 2005

Hitlers wetenschappers

Titel: Hitlers wetenschappers: Wetenschap, oorlog en het duivelse pact
Auteur: John Cornwell
Uitgebracht: 2004
ISBN: 9045303965
Bijzonderheden: Het boek is vertaald vanuit het Engels.
Omschrijving:

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 4 mei 2014

Moordenaar in toga

Titel: Moordenaar in toga - Roland Freisler, rechter in dienst van Hitler
Schrijver: Helmut Ortner
Uitgever: Just Publishers
Uitgebracht: januari 2014
Pagina's: 288
ISBN: 9789089752789
Omschrijving: Roland Freisler groeide tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uit tot de verpersoonlijking van de nazi-rechtspraak. Deze status verwierf hij voornamelijk omdat hij de processen tegen de aanslagplegers van 20 juli 1944 voorzat. Tijdens het naoorlogse proces van Neurenberg werd Freisler bestempeld als: "De meest sinistere, wreedste en bloedigste rechter van het hele Duitse justitieel apparaat." Hij verwierf deze status door zijn grote rechtskennis, maar nog meer door zijn retorische gave en zijn fanatisme om iedereen te bestraffen die zich schuldig maakte aan verraad tegenover het nationaalsocialisme. In het boek "Moordenaar in toga" wordt de levensloop beschreven van deze bloedrechter. Tevens behandelt de schrijver de ontwikkeling van de rechtspraak in nazi-Duitsland.

 • Artikel door Luuk van Rinsum
 • Geplaatst op 21 februari 2019

Rauter - Himmlers vuist in Nederland

Omschrijving: De Oostenrijker Hanns Rauter was tijdens de Tweede Wereldoorlog de tweede man in het Reichskommissariat Niederlande, het Duits bestuur over het bezette Nederland. Rauter, door historicus Loe de Jong omschreven als de ‘Gier uit de Alpen’, groeide in de bezettingsjaren uit tot het symbool van de naziterreur. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de meedogenloze strijd tegen het verzet, het gewelddadig neerslaan van de Februaristaking en April-meistakingen en hij was één van de drijvende krachten achter de deportatie van de Nederlandse Joden. Maar ondanks de grote rol die Rauter tijdens de oorlogsjaren in ons land speelde, was er maar weinig over hem bekend. Een biografie over hem ontbrak bijvoorbeeld. In 2018 verscheen deze van de hand van Theo Gerritse.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 2 juni 2011

Seyss-Inquart

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 13 februari 2018

Speer in Spandau

Titel: Seyss-Inquart
Schrijvers: Wilco Gieling
Uitgever: Aspekt
Uitgebracht: 2011
Pagina's: 284
ISBN: 9789059118102
Titel: Speer in Spandau - De gevangenisdagboeken van een nazi-kopstuk
Schrijver: Albert Speer
Uitgever: Meulenhoff
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 488
ISBN: 9789401909945
Omschrijving: Albert Speer (1905-1981) is wellicht één van de meest controversiële personen in de entourage van Adolf Hitler. Hij zat heel dicht bij de macht en was, als vertrouwenspersoon, heel vaak alleen met Hitler. Speer studeerde bouwkunde in Karlsruhe, München en Wenen en trad in 1931 toe tot de NSDAP. Hij was architect (vanaf 1937 Reichsarchitekt), minister van Bewapening en een van de machtigste mannen van het Derde Rijk.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 6 juli 2011

The Perfect Nazi

Titel: The Perfect Nazi
Schrijver: Martin Davidson
Uitgever: Penguin
Uitgebracht: 2010
Pagina's: 316
ISBN: 9780141024998
Omschrijving: Vijfendertig jaar lang werd er in de familie van Martin Davidson gezwegen over het verleden van zijn Duitse grootvader Bruno Langbehn. Martins moeder, de dochter van Bruno, emigreerde na de oorlog naar Engeland, waar ze trouwde en twee kinderen kreeg. Haar vader bleef achter in Duitsland waar hij in West-Berlijn tot zijn pensioen als tandarts werkte. Martin bezocht zijn grootvader niet vaak, maar herinnert zich de gesprekken die hij met hem voerde nog goed. Hij durfde zijn opa nooit rechtstreeks te vragen naar de oorlog, maar soms maakte de oude man impliciete verwijzingen naar die periode. “Weet je, alles wat we wilden was ook een wereldrijk, net als jouw Churchill”, zo flapte hij er eens uit. En dan waren er nog de ontmoetingen met zijn voormalige Kriegskameraden waar hij zoveel plezier aan beleefde. Het leek allemaal tamelijk onschuldig, een oude man die terugblikte op het verleden. Maar Martin kon zich niet onttrekken aan het idee dat zijn grootvader iets verborgen hield.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 13 april 2018

Tiergartenstrasse

Titel: Tiergartenstrasse
Schrijver: Erik Larson
Uitgever: Karakter
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 412
ISBN: 9789045215051
Omschrijving: "Een van de vreemdste diplomaten die ooit hebben bestaan", zo werd de Amerikaanse oud-ambassadeur in Duitsland William Dodd beschreven in een editie uit 1939 van de nazikrant Der Angriff. Van 1933 tot 1937 was de diplomaat de hoogste vertegenwoordiger van de Verenigde Staten in Duitsland. Een "kleine, droge, nerveuze, pedante man", vervolgde het boosaardige artikel over hem, "wiens verschijning op diplomatieke en maatschappelijke bijeenkomsten onvermijdelijk tot slaapverwekkende verveling leidde." Deze vijandigheid kwam niet uit de lucht vallen. Bij zijn terugkeer in de VS was Dodd uitgegroeid tot uitgesproken criticus van de nazi’s. Eerst was hij nog vol hoop geweest dat de regering van Hitler zich zou matigen, maar hij zag het land snel afglijden naar een gewelddadige dictatuur.

 • Artikel door Frans van den Muijsenberg
 • Geplaatst op 14 augustus 2014

Winifred Wagner oder Hitlers Bayreuth

Titel: Winifred Wagner oder Hitlers Bayreuth
Schrijver: Brigitte Hamann
Uitgever: Piper Verlag GmbH München
Uitgebracht: 2002
Pagina's: 688
Taal: Duits
ISBN: 3492043003