TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hulp gezocht! De brieven van Joop Nahuijsen

Eind vorig jaar begon ons onderzoek naar de brieven van Gerard Schampers. Hij weigerde als student de loyaliteitsverklaring van de Duitsers te tekenen en mocht daardoor niet meer studeren. Vervolgens werd hij tewerkgesteld in Duitsland, in het kleine stadje Dassel. Schampers was ťťn van 22 studenten die in Dassel terecht kwamen. Een andere was Joop Nahuijsen.

Via zijn kinderen kregen we de brieven die hij naar zijn vriendin (en latere vrouw) in Den Haag stuurde. De brieven zijn handgeschreven en wij zoeken vrijwilligers die kunnen helpen met het overtypen. Helpen kan geheel vrijblijvend en zonder te registreren via onze website. Met uw hulp kunnen we alle brieven later publiceren.


De eerste brief van Joop Nahuijsen uit Kamp Erika in Ommen.

We hebben op deze manier niet alleen de brieven van Gerard Schampers al kunnen verwerken, maar ook de verwerking van het dagboek van Theo Bakkeren is bijna klaar. Het zal echter nog even duren voordat het historisch onderzoek verder is afgerond. We hebben al wel de herinneringen van Jannes Reiling aan Kerst 1944 gepubliceerd.


Joop Nahuijsen (zittend, vierde van links) met zijn medestudenten.

Gebruikte bron(nen)