STIWOT Reizen is vanaf nu samengevoegd met TracesOfWar.nl en zal verder gaan onder de naam TracesOfWar Travel.

STIWOT Battlefieldtour "Normandië" 2014

Net als vorig jaar organiseerde STIWOT Reizen ook dit jaar weer een 5-daagse Battlefield Tour naar Normandië. Ook dit jaar stond de excursie weer onder de deskundige leiding van Barry van Veen en Jeroen Niels. De reis was qua inhoud grotendeels hetzelfde als vorig jaar: we behandelen de vijf invasiestranden en de luchtlandingsgebieden van 6 juni 1944. Op zaterdag 4 oktober vertrokken we met een touringcar van Betuwe Express richting Normandië, Bayeux om precies te zijn. Bayeux ligt centraal en vormt voor STIWOT al jaren een uitvalsbasis voor het bezoeken van de diverse bezienswaardigheden en musea in Normandië.

Rond een uur of half 5 kwam de Pont de Normandie in zicht, de grote brug over de Seine bij Le Havre. Het geeft altijd het gevoel dat je daar Normandië in rijdt, al is het dan officieel het Basse-Normandie deel van Normandië. Een uurtje later rijden we Caen voorbij en we komen mooi rond etenstijd in Bayeux aan. Hier kreeg iedereen een kamer toegewezen in het hotel en vervolgens kon Bayeux verkent worden voor het avondeten.Zondag 5 oktober 2014 - Britse luchtlandingen en Sword Beach
De volgende dag stonden de Britse luchtlandingen en Sword Beach op het programma. We begonnen de dag bij het monument voor het 9th Parachute Battalion. Op deze plek verzamelde zich 150 man om vervolgens de Merville batterij aan te vallen. Wij volgden uiteraard hun route en kwamen zo bij de batterij terecht. Hierna vervolgden wij de tocht naar het Château d’Amfreville. Hier vestigden de parachutisten zich op de heuvelkamp, om de oostelijke flank van Sword Beach verdedigen. Het uitzicht vanaf dit punt geeft meteen een duidelijk beeld van het belang van deze positie. Je hebt zicht op de complete monding van de Orne, Ouistreham en Sword Beach en uiteraard op de Pegasus Brug.Voordat we bij de brug uitkwamen bezochten we eerst Ranville. Hier liggen veel militairen begraven die in de eerste uren van de landingen om kwamen. Op de begraafplaats liggen ruim 2.200 graven. Op het naastgelegen kerkhof nog eens 47, waaronder Lieutenant Den Brotheridge die door vele gezien wordt als de eerst gesneuvelde militair van operatie Overlord. Hierna was het dan eindelijk tijd om de Pegasus Brug en het naast gelegen museum te bezoeken. In een gezamenlijke wandeling bezochten we ook de plek waar de 3 zweefvliegtuigen die een aanval deden op deze brug waren geland. Daarna was het na enig aandringen - en naar wij vermoeden een sabotagepoging op de bus - nog mogelijk om het beroemde Café Gondree te bezoeken.

Hiermee kwam een eind aan ons bezoek aan de Britse luchtlandingssector. We reden we door naar Sword Beach, waar we eerst een bezoek brachten aan de Hillman Bunker. Van hieruit werd de Duitse verdediging van Sword Beach geleid. Hierna gingen we naar Sword Beach zelf. Bij het monument voor de doedelzakspeler Bill Millin uitleg kregen over hoe de landingen in de Queen Red sector plaatsvonden. Vervolgens reden we naar La Breche-d’Hermanville, waar we de landingen op de Queen White sector bespraken. Als laatste brachten we een bezoek aan de heuvelrug bij Périers-sur-le-Dan, Point 55. Dit is de plek waar we uitleg kregen over de Duitse tegenaanval van onderdelen van de 21. Panzer-Division. Sommige verbanden wisten zelf Duitse posities aan het strand te bereiken en voor korte tijd deze posities vast te houden in de vroege avond van D-Day. Op onze route richting de rondweg van Caen reden we nog door het dorp Lebisey. In de bossen die hier in 1944 in grote mate aanwezig waren wisten de Duitsers de Britse opmars richting Caen uiteindelijk te stuitten. De stad die pas weken later ten koste van grote verliezen door de geallieerden werd ingenomen.Maandag 6 oktober 2014 - Juno, Gold en Omaha Beach
Op maandag staan de middelste stranden op het programma. We beginnen de ochtend met uitleg over de Canadese inbreng in operatie Overlord op het strand van Juno Beach. Hierna volgt een bezoek aan het Centre Juno Beach waar vooral de film erg veel indruk op iedereen maakte. Vervolgens door naar Gold Beach en de Mulberry-haven bij Arromanches, waar we een schitterend uitzicht hadden op de restanten die er nu nog liggen.

In de middag reden we door naar Longues-sur-Mer, waar de enige batterij in Normandië staat met nog goed bewaarde kanonnen. Drie van de vier bunkers hebben nog een kanon, de andere is na de landingen zwaar beschadigd geraakt nadat een munitiedepot in de bunker de lucht in ging. Er is dan ook weinig over van deze bunker. De observatiepost aan de kust werd uiteraard ook niet overgeslagen. Dichterbij de kust waren de zogenaamde Widerstandsnesten gelegen, deze verdedigingsposten waren dan ook bedoeld om het directe strand te kunnen verdedigen. Wij bezochten Widerstandsnest 62, waar te zien is hoe goed het schootsveld over het strand was. WN62 staat gericht op het beroemdste strand, Omaha Beach, waar veruit de meeste slachtoffers vielen. De meeste hiervan liggen begraven op de Amerikaanse begraafplaats hier vlak naast, wat uiteraard ook een enorme indruk op iedereen achter liet. Als laatste bezochten we deze dag Pointe du Hoc, waar de Amerikaanse Rangers de kliffen beklommen om de zware kanonnen uit te schakelen. Deze bleken helaas nooit geïnstalleerd te zijn maar werden later in de bosrand aangetroffen en onschadelijk gemaakt.

Dinsdag 7 oktober 2014 - Amerikaanse luchtlandingen en Utah Beach
Vandaag staan de Amerikaanse luchtlandingen en Utah Beach op het programma. We beginnen de dag in Angoville-au-Plain, waar de kerk als noodhospitaal werd ingericht. Het dorp veranderde een aantal keren van 'management' maar het werk in het noodhospitaa bleef gewoon doorgaan, of je nu Duits, Frans of Amerikaans was. Hierna brachten we een bezoek aan de kerk in Sainte-Marie-du-Mont waar werd er verteld over de inzet van de 101st Airborne Division. Vervolgens reden we door naar het daadwerkelijke strand van Utah Beach alwaar over de landingen werd verteld, gevolgd door een bezoek aan het museum.

Na het museum werd het tijd voor de 82nd Airborne Division, we reden naar La Fiére om daar het verhaal te vertellen van de veroveringen van de brug en de dorpjes in de buurt. Hierna reden we door naar misschien wel de bekendste plaats in Normandië, Sainte-Mère-Église. Hier bezochten we de kerk, waar John Steele uiteraard nog steeds aan hangt en het vernieuwde Airborne Museum. Dit museum is met haar laatste uitbreiding zeer zeker de moeite waard geworden. We hadden nog één stop te maken om weer huiswaarts te kunnen keren, namelijk de Duitse begraafplaats in La Cambe. Hier werd het verhaal verteld van Michael Wittmann, die vooral bekend werd door zijn acties rond Villers-Bocage, waar hij een groot aantal Britse tanks en andere voertuigen wist uit te schakelen. De volgende dag keerden we weer huiswaarts.

Zelf deelnemen?
Mocht u zelf met uw groep een Battlefield Tour willen maken naar Normandië, of naar een andere plek, neem dan contact met ons op. Wilt u individueel deelnemen aan deze, of andere, Battlefield Tours, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief, nieuwe tours worden altijd eerst via de nieuwsbrief bekend gemaakt.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, met dank aan: Alle deelnemers!
  • Gepubliceerd op: 22-10-2014 20:32:14