TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Helmondse oorlogsslachtoffers: Willem Wijnen

Al een aantal maanden zijn we bezig met de namen van de Helmondse oorlogsslachtoffers in het kapelletje in Helmond. Er is al erg veel informatie binnen gekomen en dat is nog steeds gaande. Een naam die al jaren op een briefje in de kapel hangt, kunnen we nu ook definitief aan de lijst toevoegen. Het gaat om Willem Wijnen, geboren op 6 oktober 1923 in Helmond en overleden in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg op 3 april 1945, net een maand voor de bevrijding.In de kapel hangt een lijstje met correcties en aanvullingen die op het monument van toepassing 'zouden' zijn. 'Zouden' omdat helaas niemand meer weet wie het lijstje heeft opgehangen en hoe aan de informatie gekomen is. Het is gedateerd op 20 november 2001. Willem Jan Antonius staat naast nog twee namen als aanvulling op de lijst.

Helaas vinden we in het bevolkingsregister bij het RHCe zijn naam niet terug. Wel is er een Willem Jan Francis met dezelfde geboortedatum aanwezig, maar ook daar is niet veel van beschikbaar. Zijn ouders waren Jan Francis Wijnen en Maria Johanna Antonia Catharina van Nunen en ze woonden op de Heuvel 30. Het RHCe heeft hem wel op een aparte pagina staan met Helmonders die zijn omgekomen in Neuengamme. Ook staat hij op de website van het OGS, in beide gevallen onder de naam Willem Jan Antonius Wijnen.


Willem Jan Francis Wijnen en zijn ouders in het bevolkingsregister.


Bidprentje via Het Bidprentjes Archief.

De Duitse overlijdensakte (hier rechts afgebeeld) gaf helaas ook niet veel duidelijkheid, weer alleen de bevestiging van naam, data en woonplaats. Gelukkig wist het RHCe na lang zoeken het complete archief van de oorspronkelijke projectgroep boven water te krijgen. Daarin onder andere een brief van iemand die Willem Wijnen aandraagt voor de lijst als zoon van Jan Francis Wijnen en Maria J.A.C. van Nunen. Op 16 januari 1998 stuurt dr. Roosenboom, de gemeentearchivaris van Helmond, daarover een brief naar de projectgroep met daarin o.a.: "Volgens de bevolkingsgegevens op het archief zijn de in deze brief opgegeven feiten correct. De betreffende persoon woonde tot 6 oktober 1941 bij zijn ouders in Helmond (Weg op den Heuvel 30), vehuisde toen naar 's-Hertogenbosch maar keerde op 12 juli 1942 weer terug naar Helmond. [...] Gaat u ermee akkoord deze Willem Jan Antonius Wijnen alsnog op te nemen in onze lijst? Mocht een van u het noodzakelijk achten bijeen te komen, verneem ik dat graag."

Op 1 april 1998 vindt er een vergadering plaats waar onder andere Willem Wijnen wordt behandeld, in het verslag staat: "Het verzoek [...] ter opname in de lijst van W.J.A. Wijnen wordt toegewezen. De gegevens blijken correct en de betreffende persoon voldoet aan alle criteria voor toelating."

De andere twee namen die worden genoemd zijn Natan Andriesse en Johannes Koppenens, helaas hebben we tot op heden over deze namen nog niks concreets kunnen vinden.

Heeft u meer informatie over Willem Wijnen of over de andere Helmondse oorlogsslachtoffers, neem dan contact met ons op via het formulier of helmond@tracesofwar.com.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 23-05-2015 20:43:38