Liberation Route Marker 67

LIBERATION ROUTE MARKER 67

WATER ALS WAPEN

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij NormandiŽ en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier ťťn van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats.

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem en Nijmegen. Op vele locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van ťťn of meerdere personen in de jaren í44-í45. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden via het tabblad downloads op de website. Het is ook mogelijk een mp3-speler te huren met de verhalen. De mp3-spelers zijn te huur bij VVV NL Shop Arnhem, VVV NL Shop Nijmegen / Nijmeegs Uitburo, Airborne Museum ĎHartensteiní en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Liberation Route Marker 67 (Water als wapen):
De informatie op deze kei schets een beeld van de herfst van 1944. Het is hoogwater en de Rijn bereikt een waterpeil van 12.15 meter boven N.A.P. Zaterdag 2 december is daarom een uitgekiend moment voor soldaten van de Duitse 6e Luchtlandingsdivisie om zware explosieven in te zetten bij het opblazen van de Rijndijk bij Elden. Het wassende water vindt zijn weg door een dijkgat van honderd meter en stroomt de Betuwe in. Deze militaire zet van de Duitse troepen met de codenaam Fallstorch (Operatie Ooievaar) heeft als doel een geallieerde opmars vanuit het bruggenhoofd ten noorden van Nijmegen te stoppen. Een deels geslaagde maar vooral risicovolle operatie waarbij het water zelf een vijand vormt op het strijdtoneel.

Naast de marker staat een informatiebord met meer achtergrond details..

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com & Liberationroute.com
  • Foto's: Arjan Vrieze